امروز پنجشنبه، کمیسیون روابط خارجی سنای آمریکا در باره انتصاب جان بولتون سفیر آمریکا در سازمان ملل بار دیگر به شور میپردازد. روزنامه وال استریت جورنال در سرمقالهای تصویب انتصاب وی را به سنا توصیه میکند و یادآور میشود که مخالفان او را اعضای دبیرخانه سازمان ملل ترجیح میدهند که با فراخوان اصلاحات مورد نظر وی به شدت مخالفت میورزند. روزنامه نیویورک تایمز در مقاله ای روز یکشنبه به نقل از دیپلمات های سازمان ملل نوشت جان بولتون با لحن صریح و پافشاری خود بر مواضع آمریکا و همچنین تلاش برای اصلاحات در دبیرخانه سازمان ملل، همدستان آمریکا را بیگانه می سازد. سناتور جرج ووینویچ، جمهوریخواهی که تابستان گذشته علیه جان بولتون رای داد در مقاله ای در واشنگتن پست نوشت عملکرد بولتون در سازمان ملل نظر او را نسبت به وی عوض کرد. بهنام ناطقی (رادیو فردا، نیویورک): رسیدگی به نامزدی جان بولتون برای احراز مقام نمایندگی دائمی آمریکا در سازمان ملل که قرار است امروز پنجشنبه در کمیسیون روابط خارجی سنای آمریکا انجام گیرد، مدیون تغییر نظر یک سناتور جمهوریخواه است به نام جرج ووینوویچ George Voinovich از اوهایو که سال گذشته، هنگام رسیدگی به نامزدی جان بولتون در مخالفت با وی به دمکراتها پیوست، و باعث عدم تصویب نامزدی او شد. در صورت تصویب در این کمیته، نامزدی آقای بولتون ماه سپتامبر به رای مجلس سنا گذاشته میشود.
آقای ووینوویچ پنجشنبه هفته گذشته درمقالهای در روزنامه واشنگتن پست نوشت آقای بولتون توانائی خود برای پیروی از رهبری رئیس جمهوری آمریکا به منظور اقدام چندملیتی را نشان داده است.
تابستان سال گذشته، در ماه آگست، بعد از آنکه بحث در سنای آمریکا برای تصویب نامزدی جان بولتون به مقام نمایندگی آمریکا در سازمان ملل به جائی نرسید، رئیس جمهوری آمریکا با استفاده از اختیارات قانونی خود در زمان تعطیلی تابستانی کنگره، جان بولتون را به صورت موقت به عنوان سفیر آمریکا به سازمان ملل فرستاد ولی مطابق قانون این انتصاب که بدون تصویب سنا صورت گرفته است، بعد از یکسال خاتمه میپذیرد.
یکشنبه گذشته، روزنامه نیویورک تایمز در گزارش مفصلی از مقر سازمان ملل از دیپلماتهای خارجی و مقامات سازمان ملل بدون اینکه از آنها نام برده شود، نقل قولهای منتشر کرده بود حاکی از آنکه سفرای برخی از کشورهای اروپائی و اعضای بلندپایه دبیرخانه سازمان ملل ترجیح میدهند آمریکا فرد دیگری را به عنوان سفیر خود به سازمان ملل اعزام کند. این دیپلماتهای بدون نام به نیویورک تایمز گفتند مشکل آنها با جان بولتون این است که با فشار بر اصلاحات در سازمان ملل، در این موسسه بینالمللی نفاق ایجاد میکند و با تاکید صریح بر مواضع و سیاستهای آمریکا، همدستان سنتی آمریکا در سازمان ملل را با خود بیگانه میسازد.
نیویورک تایمز نوشت انتقادها بیشتر متوجه روش شخصی آقای بولتون است که به نظر بعضی دیپلماتها متکبر میرسد و به خصوص ناشی از تاکید او بر لزوم اصلاحات در مدیریت سازمان ملل است. از جمله مخالفان سیاست تغییر در مدیریت بیاعتبار شده سازمان ملل، سفیر آفریقای جنوبی است که به نمایندگی از سوی گروه 77 ه نماینده 132 کشور در حال توسعه، با اقدام جان بولتون در تعیین سقف برای بودجه سازمان ملل پیش از اصلاحات بنیادی، مخالفت ورزید. این سقف بودجه بعد از شش ماه، سرانجام هفته گذشته با رای مجمع عمومی حذف شد.
روزنامه وال استریت جورنال امروز پنجشنبه در سرمقالهای مینویسد آقای بولتون شایستگی خود را در اجرای وظایفی به اثبات رساند که منتقدان او میگفتند روحیهاش را ندارد. این روزنامه ضمن اشاره به سوابق درخشان دیپلماتیک آقای بولتون از جمله به قطعنامه سال 1993 شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامه اتمی کره شمالی اشاره میکند و یادآور میشود که آقای بولتون برای اصلاحات در سازمان ملل سخت کوشیده است و در این راه موفقیتهای نسبی هم داشته است. آمریکا بزرگترین تامین کننده هزینههای سازمان ملل است و بیش از 25 درصد بودجه این سازمان از جیب مالیات دهندگان آمریکائی پرداخته می شود و به عقیده سرمقاله نویس روزنامه وال استریت جورنال، اصلاحات در مدیریت سازمان ملل بعد از رسوائی گسترده ناشی از فساد در اجرای برنامه نفت برای غذا، برای بازگرداندن اعتبار به این سازمان ضروری است.
وال استریت جورنال میافزاید فشار آقای بولتون برای اصلاحات در سازمان ملل در دبیرخانه این سازمان نگرانی برانگیخته است و برخی ازمقامات سازمان ملل زیرنظر کوفی عنان شروع کردهاند به بدگوئی از آقای بولتون در مصاحبههای بدون نام با مطبوعات و در این میان، فعالترین، آقای مارک ملک براون Mark Mallock Brown مقام زیردست کوفی عنان است که از جمله از اینکه اقای بولتون گفته است سازمان ملل برای بدست آوردن مجدد اعتماد کنگره آمریکا باید به اصلاحات تن دردهد، ناراحت شده است.
وال استریت جورنال یادآور میشود که جان بولتون، سفیر آمریکا در سازمان ملل است نه کارمند سازمان ملل، و طبیعی است که از او انتظار میرود از منافع آمریکا در این سازمان دفاع کند.
وال استریت جورنال، پیشاپیش رای گیری در کمیسیون روابط خارجی سنای آمریکا در باره جان بولتون به دمکراتهای عضو این کمیسیون هشدار میدهد که اگر با نامزدی بولتون مخالفت کنند، به مفهوم آن است که منافع حزبی خود را بر موثرشدن و معتبر شدن دوباره سازمان ملل، که خواسته آقای بولتون است، ترجیح دادهاند.