ایرج فاضل رئیس کل و محمدرضا ظفرقندی رئیس شورای عالی سازمان نظام پزشکی در نامهای خطاب به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد نسبت به عواقب تحریمهای آمریکا بر نیازهای دارویی و پزشکی ایران هشدار دادند.
در بخشی از نامه با اشاره به خروج آمریکا از توافق بینالمللی برجام آمده است: «تحریمهای اقتصادی غیرقانونی ایالات متحده و محدود شدن تجارت بینالمللی، به طور جدی بر قابلیت ما برای دسترسی به خدمات بهداشت و درمان، دارو و ملزومات پزشکی تاثیر گذاشته است. بدین منظور بر آنیم تا توجه آن مقام محترم را به مشکلات جدی پیشرو در حوزه بهداشت و درمان مردم ایران که در نتیجه اعمال تحریمها حادث میشود، جلب نماییم و بر ضرورت راهحلی فوری و بشردوستانه در جهت برون رفت از این وضعیت تأکید ورزیم.»
مقامهای آمریکایی میگویند دارو و غذا در فهرست اقلام تحریمی آنها نیست و قصد آنها از تحریمها تنها فشار به حکومت ایران برای «تغییر رفتار» است.
در این زمینه اخیراً مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا در گفتوگویی با تلویزیون فارسی بیبیسی تأکید کرده بود که کشورش اقلام بشردوستانه از جمله مواد دارویی و غذایی را در شمول تحریمها قرار نداده، و این به تصمیم حکومت ایران بر میگردد که ثروت کشورش را صرف تأمین مواد غذایی و دارویی کند یا به گسترش نفوذ در منطقه بپردازد.
پیشتر در جریان شکایت ایران از آمریکا در دیوان دادگستری لاهه، این نهاد تأکید کرده بود که دولت آمریکا ملزم است تحریمهایی را که به نیازهای اساسی و امنیت هوایی مردم ایران لطمه میزند لغو کند.
قطع نظام بانکی ایران از نظام بانکی جهانی تبادل مالی برای واردات کالا از خارج کشور را با مشکل مواجه کرده است.
در سال ۱۳۹۱ در دوره تحریمهای پیشین رویترز گزارش کرده بود که صادرات دارو از آمريکا به ایران پس از اعمال تحریمها ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است.
جدای از مشکلات بانکی برای واردات، در آن زمان وزیر بهداشت دولت احمدینژاد به اختصاص بودجه به کالاهای لوکس و غیره ضروری بهجای دارو اعتراض کرد و نهایت برکنار شد.