معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری ایران با انتقاد غیرمستقیم از ادامه روند ازدواج دختران زیر ۱۳ سال، پرسیده «آیا در قرن بیست و یکم میتوانیم اینگونه احکام اسلامی را ببینیم؟».
معصومه ابتکار در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا اظهار کرده دولت قصد ندارد سن ازدواج «کلا بالا برود یا پایین بیاید» ولی در عین حال پرسیده «یک دختر زیر ۱۳ سال که هیچ حقوق اجتماعی نداشته و کودک محسوب میشود چرا باید وارد یک مسئولیت سنگین به نام ازدواج شود؟ آیا او آگاهی کافی برای انتخاب دارد؟ اینکه بگوییم سرپرست او برای او تصمیم بگیرد به معنای خدشهدار کردن حقوق انسانی نیست؟».
خانم ابتکار در بخشی دیگر از مصاحبه خود با ایسنا گفته جلوگیری از ازدواج کودکان دختر، «مطالبه جامعه» است و معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری نیز لایحهای برای جلوگیری از ازدواج دختران زیر ۱۳ سال ارائه کردهاست.
مدیر رصد و آمار شورای فرهنگی اجتماعی زنان در ایران، اردیبهشت ماه سال جاری برپایه آمارهای موجود گفته بود در کل کشور، حدود ۴۳ هزار دختر زیر ۱۵ سال ازدواج کردهاند.
در عین حال آمارها نشان میدهد که در فاصله سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ سالانه بین ۱۷۶ تا ۲۲۰ کودک زیر ده سال در ایران تن به ازدواج دادهاند. بیشتر بخوانید
بنا بر ماده ۱۲۱۰ قانون مدنی جمهوری اسلامی سن بلوغ دختران ۹ سال قمریست.
سالها پیش از انقلاب در ایران، در سال ۱۳۵۳ در قانون حمایت از خانواده، سن ازدواج دختران به ۱۸ سال و پسران به ۲۰ سال افزایش پیدا کرده بود و ازدواج بین ۱۵ تا ۱۸ سال وابسته به اجازه والدین و حکم دادگاه بود.
در سال ۱۳۷۱ براساس مصوبهای که مجمع تشخیص مصلحت نظام در ماده ۱۰۴۱ اعلام کرد، عقد دختران به ۱۳ سال خورشیدی و پسران به ۱۵ سال افزایش یافت که همچنان بسیار کمتر از سالهای پیش از انقلاب است.