در ادامه انتقاد از حکومت عربستان سعودی در پی اعدام دستهجمعی دهها نفر در این کشور، روز چهارشنبه ایالات متحده و بریتانیا هم به این رخداد واکنش نشان داده و از آن انتقاد کردند.
یک مقام وزارت خارجه بریتانیا در واکنش، این اعدامها را «منزجرکننده» و «سراسر غیر قابل قبول» خوانده و از حکومت سعودی بهشدت انتقاد کرد.
وزارت کشور عربستان سعودی روز سهشنبه هفته جاری اعلام کرد که ۳۷ نفر در ارتباط با اتهامات «تروریستی» در این کشور اعدام شدهاند.
به نوشته عفو بینالملل، ۱۱ نفر از اعدامشدگان به اتهام جاسوسی برای ایران و دستکم ۱۴ نفر دیگر به خاطر شرکت در اعتراضات ضد دولتی سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ در منطقه شیعهنشین شرق عربستان محکوم به اعدام شدهاند.
این سازمان حقوق بشری روز چهارشنبه در بیانیهای به این اعدامها اعتراض کرده بود.
به دنبال این سازمان، میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، نیز روز چهارشنبه اعدام جمعی این ۳۷ تن در عربستان سعودی را قویاً محکوم کرد.
ساعاتی بعد، دو دولت بریتانیا و آمریکا نیز اعتراض خود را اعلام کردند.
آلن دانکن، مقام ارشد در وزارت خارجه بریتانیا، در انتقادی شدیداللحن اقدام سعودی را «گامی کاملا قهقرایی و از نظر ما نفرتانگیز» خواند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز «از دولت عربستان و تمام دولتها» خواست تا به حقوق بشر احترام بگذارند.
اما در این میان واکنش چند دموکرات ارشد در کنگره آمریکا چشمگیرتر بود.
سناتور برنی سندرز ضمن انتقاد از این اقدام حکومت سعودی تاکید کرد که آمریکا باید نشان دهد که «سعودیها چک سفیدامضا برای ادامه نقض حقوق بشر» ندارند.
دایان فاینستاین، دیگر دموکرات ارشد در سنای آمریکا، نیز با اشاره به پرونده قتل جمال خاشقجی از اعدام دستهجمعی در عربستان انتقاد کرد.
واکنش این سناتورها در واقع ادامه موضع منفی جمعی قابل توجه از نمایندگان و سناتورهای آمریکایی به موضوع روابط واشینگتن با ریاض در دولت دونالد ترامپ است.
در همین زمینه چندین عضو دموکرات کنگره در ماههای اخیر استدلال کردهاند که حمایت نظامی آمریکا از عربستان و متحدانش در جنگ یمن بدون تصویب کنگره برخلاف قانون اساسی است و تلاش کردهاند اعلام جنگ را که از جمله اختیارات قانونی کنگره است به این نهاد بازگردانند.
با این حال آقای ترامپ که ریاض را متحد استراتژیک خود میداند قطعنامه کنگره در این باره را وتو کرد.