محمدجواد آذری جهرمی، ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، روز دوشنبه گفت که برای مقابله با تهدیدات آمریکا «از یک سال پیش در مرکز ملی فضای مجازی کارگروهی تشکیل دادیم و انواع سناریوها، تهدیدات و تحریمها در این کارگروه مورد بررسی قرار گرفت و راهکارهای لازم اتخاذ شد.»
به گزارش ایرنا او با بیان این که «سناریوهای لازم برای قطع اینترنت اتخاذ شده است»، اظهارداشت: «برای موضوعات اخیر پیشآمده نیز وزارت ارتباطات راهکارهای لازم را به دستگاههای قانونی اعلام و از سوی رئیس جمهوری ابلاغ شد، بنابراین به زودی ابتکارات وزارت ارتباطات در برابر تحریمها اطلاعرسانی میشود.»
آذری جهرمی توضیح دیگری در مورد «سناریوهای لازم برای قطع اینترنت» نداد.
هفتم بهمنماه سال گذشته اعلام شد که قرار است در ایران «رزمایش قطع اینترنت» برگزار شود اما یک روز بعد محمدجواد آذری جهرمی از لغو این «رزمایش» خبر داد.
وی پیش از این توئیت کرده بود از آنجا که زیرساخت بانکداری الکترونیکی از «زیرساختهای حیاتی کشور» بهشمار میآید و «باید در برابر تهدیدات از جمله تحریم، مقاوم باشد»، سازمان پدافند غیرعامل قرار است این موضوع را آزمایش کند.
امیر ناظمی، رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران، آبانماه سال گذشته گفته بود که «هیچیک از سناریوهای احتمالی تحریم منجر به قطع اینترنت نمیشود.»
او «ایجاد محدودیت برای میزبانی مالکان سایتهای ایرانی روی دیتاسنترهای خارجی» و «قطع دسترسی کاربران ایرانی به خدمات سایتها و اپلیکیشنهای مختلف از یک عرضهکننده خارجی» را از سناریوهای احتمالی تحریم برشمرده بود.
دولت ایران سالهاست طرحی برای جدا کردن اینترنت مورد استفاده کاربران خانگی داخل کشور از شبکه جهانی وب را در دستور کار خود قرار داده و بخشهایی از این طرح با عنوان «شبکه ملی اطلاعات» رونمایی شده است.
منتقدان نگرانند که علاوه بر کیفیت پایین این شبکه، دولت ایران از تسلط خود برای کنترل هر چه بیشتر کاربران پرتعداد اینترنت در ایران استفاده کند.