قانونگذاران کنگره آمریکا تحقیقاتی را در مورد غولهای فناوری مانند اپل، گوگل یا آمازون آغاز کردهاند که ریشه در قوانین آن کشور برای مقابله با انحصاری شدن شرکتها و خالیکردن صحنه از رقبای کوچکتر دارد.
علاوه بر کنگره، نهاد نظارتی دولت فدرال ایالات متحده نیز گفته تحقیقاتی در این زمینه انجام خواهد داد.
کمیته قضائی مجلس نمایندگان آمریکا روز ۱۳ خرداد ماه اعلام کرد این تحقیقات «بازبینی کلی و گسترده قدرتیست که پلتفرمهای عظیم فناوری در بازار در دست گرفتهاند».
البته در بیانیه این کمیته از شرکت یا شرکتهای خاصی نام برده نشده، اما گزارشها و آرای تحلیلگران حاکیست فیسبوک، گوگل، آمازون و اپل در صف اول تحقیقات قرار دارند.
همزمان بنا بر گزارشهای منتشرشده در رسانههای آمریکایی انتظار میرود وزارت دادگستری آن کشور نیز تحقیقاتی را در مورد نحوه عملکرد شرکت گوگل انجام دهد.
روزنامه والاستریتجورنال نیز گزارش دادهاست که کمیسیون فدرال بازرگانی اجازه یافته در مورد فیسبوک تحقیقاتی انجام دهد.
در پی انتشار خبرها و بیانیهها در روز دوشنبه، ارزش سهام تمامی این شرکتهای عظیم فناوری سقوط کرد.
فشارها بر دولت و قانونگذاران آمریکایی برای اینکه در مورد عملکرد انحصاری این شرکتها تحقیقاتی انجام دهند، تازگی ندارد.
در اروپا تحقیقات در مورد غولهای فناوری مدتیست که آغاز شده و از جمله پیامدهای آن نیز جریمه چندین میلیارد دلاری گوگل است.
سال پیش اتحادیه اروپا شرکت گوگل را متهم به نقض قوانین ضدانحصار کرد و مارگرت وستاگر، کمیسر رقابت اتحادیه اروپا، نیز اعلام کرد که این شرکت از سیستم اندروید به نفع مرورگر و جستجوگر خود بهرهبرداری میکند و عرصه رقابت برای دیگر شرکتها را از بین برده است.
در تیر ماه ۱۳۹۶ نیز اتحادیه اروپا به شکلی بیسابقه شرکت گوگل را به خاطر سوءاستفاده از جستجوی اینترنتی و جهت دادن جویندگان به خریدهای اینترنتی به ۲.۴ میلیارد یورو جریمه کرد و هشدار داد اگر این روش متوقف نشود گوگل با جریمه بیشتری روبهرو خواهد شد.
قوانین ضد انحصار آمریکا، مجموعهای از مقررات و قوانین ایالتی و فدرال است که هدف اصلی آن ترویج و ایجاد امکان رقابت در بازار و حمایت از مصرفکنندگان است.