وزیر خارجه ایران میگوید برای دستیابی به «پیمانهای پولی» با کشورهای مختلف مذاکرات و «توافقاتی» انجام شدهاست.
تحریمهای گسترده ایالات متحده مبادلات مالی تهران را با موانع بسیاری روبهرو کرده و سازوکار مالی با اروپا نیز تا کنون کارکرد مشخصی نداشتهاست.
محمد جواد ظریف دوم تیر ماه به «خانه ملت» وبسایت خبری مجلس شورای اسلامی، گفته «از چند سال پیش» با ترکیه، روسیه، چین، آذربایجان، هند و کشورهای دیگر «مذاکراتی انجام شده و با برخی از کشورها توافقاتی در این رابطه صورت گرفته است».
با این حال وزیر خارجه ایران در بخشی از گفتوگویش اظهار کرده است که «برای رسیدن به نتیجه مطلوب راه طولانی در پیش است» و در عین حال «کار اصلی را باید بانک مرکزی انجام دهد».
جزئیات چندانی از این «مذاکرات» و «توافقها» ارائه نشدهاست.
پیش از این سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه گفته بود در صورتی که سازوکار مالی اتحادیه اروپا، موسوم به اینستکس، برای همکاری با ایران راهاندازی نشود، مسکو آماده است به تهران در فروش نفت و امور بانکی کمک کند.
اینکستکس از سوی کشورهای اروپایی باقیمانده در توافق اتمی، برای داد و ستد مالی و بازرگانی با ایران پیشنهاد شده، اما این سازوکار تاکنون اجرایی نشده است.
در عین حال با افزایش فشارهای اقتصادی بر ایران از سوی آمریکا، تنشها بین دو کشور نیز روند فزایندهای در هفتههای اخیر گرفتهاست.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، ضمن اینکه تاکید کرده تمایل دارد با ایران به توافق تازهای دست یابد، اما خبر از افزایش فشارها دادهاست.
روز شنبه وزیر خارجه ایالات متحده نیز در بیانیهای گفت «تا زمانی که حکومت ایران خشونت را کنار نگذارد و دیپلماسی ما را با دیپلماسی پاسخ ندهد» کارزار فشارهای اقتصادی و سیاسی بر تهران افزایش خواهد یافت.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، پیش از این به تحریمها به عنوان یکی از عواملی اشاره کرده بود که از منظر او «صداقت» ایالات متحده در مذاکره با تهران را زیر سوال میبرد. او در عین حال انجام مذاکره با دولت ترامپ را نیز رد کرده و گفته «ما به هیچ وجه تجربه تلخ مذاکره چند سال اخیر با آمریکا را تکرار نخواهیم کرد».