نامه بیش از ۱۰۰ نفر از دانشگاهیان ایران به رئیس قوه قضائیه برای آزادی زندانیان محیط زیستی

شماری از فعالان محیط زیست از زمستان ۱۳۹۶ در «بازداشت موقت» به سر می‌برند.

بیش از یکصد نفر از استادان دانشگاه‌ها و اعضای جامعه علمی ایران در نامه‌ای به رئیس قوه قضائیه از او خواستند با ورود به پرونده فعالان محیط زیستی، این پرونده مفتوح را به سرانجام خوش برساند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، امضاکنندگان این نامه همچنین با اشاره به گذشت ۵۰۰ روز از بازداشت موقت این افراد تأکید کرده‌اند که ادامه بازداشت فعالان محیط زیست «موجب گسترش ناامیدی در بین جوانان و تشکل‌های غیردولتی محیط زیستی شده است.»

استادان دانشگاه در نامه خود خطاب به ابراهیم رئیسی چنین آورده‌اند: «اختلاف‌نظر میان دو نهاد اطلاعاتی کشور در توصیف عنوان مجرمانه متهمان مزبور که یکی متهمان را جاسوس می‌داند و دیگری که مرجع تخصصی تشخیص جاسوسی در کشور است، آن‌ها را جاسوس نمی‌داند و معتقد است جرمی اتفاق نیفتاده و این اعمال را مجرمانه توصیف نمی‌کند، بلکه بخشی از فرآیند رایج تحقیقات محیط زیستی است، باعث سردرگمی و اطاله دادرسی شده است».

امضاکنندگان نامه همچنین از «وضعیت نامعلوم بازداشت‌شدگان» انتقاد کرده و به «تخصص و توانمندی» شماری از آنان همچون طاهر قدیریان، امیرحسین خالقی و هومن جوکار اشاره کرده‌اند.

استادان دانشگاه و اعضای جامعه علمی کشور در پایان نامه خود خطاب به رئیس قوه قضائیه آورده‌اند: «درخواست داریم با ورود به جزئیات حقوقی موضوع، این پرونده مفتوح را به سرانجام خوش برسانید».

در زمستان سال ۹۶ شماری از فعالان محیط زیست بازداشت شدند. چندی بعد مقامات زندان اعلام کردند کاووس سیدامامی که یکی از بازداشت‌شدگان بود در زندان خودکشی کرده است. با ادامه‌دار شدن بازداشت فعالان محیط زیستی، قوه قضائیه اعلام کرد که اتهام بازداشت‌شدگان جاسوسی است.

هم‌زمان با این بازداشت‌ها، اعتراضات بسیاری نسبت به این اقدام صورت گرفت. حتی چند ماه بعد از این بازداشت‌ها، محمود علوی، وزیر اطلاعات، و عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، اعلام کردند که بازداشت‌شدگان فعالیت جاسوسی نداشته‌اند و باید آزاد شوند.

نزدیک به یک سال و نیم از بازداشت فعالان محیط زیست می‌گذرد و تکلیف پرونده آنان همچنان نامشخص مانده است.