بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، از همتای جدید بریتانیایی خود بوریس جانسون خواست در برابر ایران «قاطعانه بایستد».
به گزارش رسانههای اسرائیل، نتانیاهو در یک گفتوگوی تلفنی با جانسون در شامگاه شنبه دوازدهم مرداد گفت: «در پیش گرفتن سیاست قاطع مقابل ایران اهمیت دارد».
این اولین گفتوگوی تلفنی آندو، بعد از تحولات داخلی حزب محافظهکار بریتانیا و رسیدن آقای جانسون به پست نخستوزیری کشورش در دو هفته پیش بود.
بنیامین نتانیاهو پس از انتخاب بوریس جانسون به رهبری حزب محافظهکار نیز در توئیتی نوشته بود، مشتاق «همکاری نزدیکتر، هم در رویارویی با چالشهای مشترک و هم استفاده از فرصتهای پیشرو» است.
گفتوگوی نتانیاهو با جانسون همزمان با تداوم اختلافات بریتانیا و ایران در غائله نفتکشها انجام شدهاست.
ماه گذشته اندکی پس از آنکه حکومت منطقهای جبلالطارق با مشارکت مستقیم بریتانیا ابرنفتکش «گریس۱» حامل دو میلیون تن نفت ایران را در این تنگه میان آفریقا و اسپانیا به ظن انتقال نفت به پالایشگاه تحریم شده بانیاس در سوریه توقیف کرد، ایران با اعلام وقوع یک رشته «اقدامات خلاف» از سوی یک نفتکش حامل پرچم بریتانیا در نزدیکی تنگه هرمز، آن را توقیف و به بندرعباس منتقل کرد.
نتانیاهو در گفتوگویش با بوریس جانسون اقدام بریتانیا توقیف «گریس۱» را عملکردی با اهمیت نامید و گفت که «محموله غیرقانونی نفت ایران برای رژیم خونآشام (بشار) اسد در سوریه اعزام شده بود.»
او که مخالف سرسخت بقای برجام، توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی است، پیشتر نیز گفته بود نیروی دریایی اسرائیل علیه «قاچاق نفت ایران» «در دور و نزدیک» اقدام میکند تا مانع از دور زدن تحریمها از سوی ایران شود.
دولت پیشین بریتانیا به نخستوزیری ترزا می درخواست ماه گذشته نتانیاهو در مورد ایران را بیجواب گذاشته بود.
پس از آنکه ایران در گام اول از کاهش تعهدات برجامیاش، غنیسازی اورانیوم را از ۳٫۶۷ درصد فراتر برد، نتانیاهو بریتانیا، فرانسه و آلمان را به تحریم ایران فراخواند اما خانم می گفت که کشورش «به برجام متعهد میماند».
با وجود آنکه آقای جانسون چند روز پیش از رسیدن به نخستوزیری، در مصاحبه با نشریه «جوییش نیوز» (اخبار یهودی) خود را یک «صهیونیست پرشور» و «عاشق و حامی همیشگی اسرائیل» توصیف کرد، برجام را «یک ضامن خوب» نامید و ایران را نیز به ادامه پایبندی به آن فرا خواند.
به نوشته جروزالم پست، دولت بوریس جانسون، «بیش از هر دولت دیگری در تاریخ بریتانیا طرفدار اسرائیل است».
هنوز معلوم نیست «طرفداری بیسابقه» دولت جدید لندن از اسرائیل در سیاست عملی بریتانیا در قبال ایران چه اثری بگذارد.