شورای امنیت ملل متحد روز ۳۱ مرداد ماه بهوقت نیویورک، به درخواست روسیه و چین و برای گفتوگو در مورد آزمایش موشک کروز میانبرد توسط آمریکا، نشستی عمومی برگزار میکند.
به گزارش رویترز، در درخواست روسیه، دلیل تشکیل جلسه «بیانیه مقامهای امریکایی در مورد طرح آنها برای توسعه و استقرار موشکهای میانبرد» عنوان شدهاست.
آمریکا روز ۲۸ مرداد خبر از آزمایش یک موشک کروز میانبرد داد که نخستین آزمایش از این دست پس از خروج از پیمان «منع موشکهای هستهای میانبرد» با روسیه بود.
پنتاگون گفته بود موشک آزمایششده نوع اصلاحشده «موشک ناوی تاماهاک» است، که از جزیره سن نیکولاس در کالیفرنیا شلیک شد و بعد از طی مسافتی بیش از ۵۰۰ کیلومتر با موفقیت به هدف خورد.
بیشتر در این باره: نخستین آزمایش موشکی آمریکا بعد از خروج از معاهده موشکهای هستهای میانبرددونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، سال گذشته اعلام کرده بود به دلیل «نقض مکرر پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد توسط روسیه»، واشینگتن از آن خارج میشود. روسیه اتهام نقض این پیمان را رد کرده بود. در نهایت هر دو کشور از پیمان خارج شدند.
دمیتری پولیانسکی، جانشین سفیر روسیه در سازمان ملل متحد، گفته است «وجود تهدیدهای بسیار، [تشکیل جلسه] را ضروری کردهاست… ما حتی در مرز یک رقابت تسلیحاتی تازه قرار گرفتهایم، و میخواهیم این موضوع به بحث گذاشته شود».
بر اساس پیمان «منع موشکهای هستهای میانبرد» یا «آیاناف» که در سال ۱۹۸۸ به امضای ریگان و گورباچف، رهبران وقت آمریکا و شوروی، رسیده بود، دو کشور متعهد شدند از توسعه، تولید و استقرار موشکهای کروز یا بالستیک زمینپرتاب با برد بین ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر خودداری کنند.
در میانه مرداد ماه رئیسجمهوری روسیه هشدار داده بود اگر ایالات متحده دست به تولید موشکهای هستهای میانبرد تازهای بزند، دولت او نیز اقدام مشابهی را پی خواهد گرفت.