معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی در گفتوگویی با روزنامه آنلاین «ایندیپندنت» با اشاره به تحریمهای گسترده ایالات متحده علیه ایران گفته «توقف جنگ اقتصادی میتواند به مذاکراتی واقعی منتهی شود».
عباس عراقچی در مصاحبهای که روز ۳۱ شهریور در دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی در نیویورک انجام شده، گفته «نه فقط ما که هیچ کشوری در شرایط فشار تن به مذاکره نمیدهد».
او همچنین میگوید راهکار جمهوری اسلامی در قبال «کارزار فشار حداکثری» آمریکا، «مقاومت حداکثری» است و تا زمانی که یکی ادامه دارد، دیگری نیز ادامه خواهد داشت. معاون آقای ظریف همچنین گفته اگر فشارهای اقتصادی به نظامی تبدیل شود، «ما هم به مقاومت نظامی روی میآوریم».
دولت ایالات متحده به رهبری دونالد ترامپ در سال گذشته از توافق اتمی بین دولت باراک اوباما، پنج قدرت جهانی و دولت حسن روحانی، خارج شد. دولت آقای ترامپ تحریمهای گستردهای را علیه ایران احیا و اجرا کرده و میگوید هدف نهایی دستیابی به یک توافق «بهتر» و «جامعتر» با ایران است.
دولت ترامپ توافق پیشین را در زمینههای مختلف، از جمله در مورد برنامه هستهای ایران، «ناکارآمد» میداند.
آقای عراقچی به «ایندیپندنت» گفته است «برای پایان دادن به جنگ اقتصادی، ما اول به یک آتشبس نیاز داریم تا بتوانیم به مذاکراتی واقعی روی بیاوریم و راهحلهایی پایدار بیابیم».
این اظهارات در روزی مطرح شده که خبرنگار ارشد شبکه سیانان در حساب کاربری خود در توئیتر به نقل از وزیر خارجه ایران گفته حسن روحانی در صورت رفع تحریمها، در قبال نظارت دائمی بر تاسیسات اتمی ایران، مایل به دیدار با دونالد ترامپ در نیویورک است.
بیشتر در این باره: ظریف میگوید با رفع تحریمها در قبال نظارت دائمی، روحانی مایل به دیدار با ترامپ استمعاون محمد جواد ظریف نیز احتمال دیدار مشروط حسن روحانی با دونالد ترامپ را در چهارچوب نشست اعضای برجام رد نکرده است.
پیش از این رهبر جمهوری اسلامی گفته بود «چنان چه آمریکا... به معاهده هستهای که آن را نقض کرده است بازگشت، آنوقت در جمع کشورهای عضو معاهده که شرکت و با ایران صحبت میکنند، آمریکا هم میتواند شرکت کند».
دولت دونالد ترامپ تمایلی به بازگشت به برجام نشان ندادهاست. رئیسجمهوری آمریکا هفته پیش اعلام کرد به وزارت خزانهداری این کشور دستور داده تا تحریمها علیه ایران را «به شکل قابل ملاحظهای» افزایش دهد.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز یکشنبه گفت دولت ترامپ قصد ندارد با ایران وارد جنگ شود: «ماموریت ما روشن است و روی راهحلهای دیپلماتیک تمرکز کردهایم. طی کمتر از دو سال گذشته تحریمهایی قوی وضع شده است که تاکنون علیه این رژیم انقلابی اعمال نشده بودند».