صندوق تریلیون دلاری نروژ بخشی از سهام خود در صنعت نفت را می‌فروشد

سکوی نفتی در نروژ

صندوق ثروت ملی نروژ که ارزش دارایی‌های آن به یک تریلیون دلار بالغ می‌شود روز سه‌شنبه، ۹ مهرماه، اعلام کرد که ۵.۹ میلیارد دلار از سهام خود در شرکت‌های نفتی را می‌فروشد.

این صندوق در سال ۲۰۱۷ از دولت نروژ درخواست کرد که اجازه فروش ۴۰ میلیارد دلار از سهام خود در شرکت‌های نفتی را بدهد. علت امر بهبود مدیریت ریسک‌های مالی این صندوق عنوان شد.

قیمت نفت شاخص برنت در بازارهای بین‌المللی از بالای ۱۰۵ دلار در سال ۲۰۱۴ به زیر ۳۰ دلار در ابتدای سال ۲۰۱۶ رسید و دوباره به بالای ۷۱ دلار در سال گذشته اوج گرفت، اما دوباره امسال افت کرده و روز جاری حدود ۵۹ دلار است. قیمت گاز نیز طی این سال‌ها نصف شده است.

در خلال این تلاطم‌ها بسیاری از شرکت‌های نفتی دچار زیان شدند، خصوصا خود نروژ که بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت و گاز در اروپا است.

تولید نفت نروژ پارسال به یک میلیون و ۸۸۴ هزار بشکه در روز رسید که نسبت به سال ۲۰۱۷ حدود ۶ درصد کاهش را نشان می‌دهد. تولید گاز این کشور نیز با بیش از ۲ درصد کاهش به ۱۲۰.۶ میلیارد متر مکعب رسیده است.

این صندوق که زمانی برای قطع وابستگی اقتصاد نروژ به درآمدهای نفتی راه‌اندازی شده بود، می‌گوید اقتصاد نروژ و خود صندوق هنوز وابستگی قابل ملاحظه‌ای به نفت دارند.

با این حال رقمی که صندوق ثروت ملی نروژ برای واگذاری سهام خود در نظر گرفته، حتی کمتر از انتظار دولت است که انتظار داشت صندوق ۷.۶ میلیارد دلار از دارایی خود در سهام شرکت‌های نفتی را واگذار کند.

خبرگزاری بلومبرگ می‌نویسد شمار شرکت‌های نفت و گاز که صندوق ثروت ملی نروژ سهام آنها را خریده است در نیمه سپتامبر ۹۵ شرکت بود. در میان شرکت‌های بین‌المللی نام شرکت‌هایی از آمریکا تا چین دیده می‌شود.

دولت می‌گوید خروج صندوق از سهام بورس شرکت‌های نفتی به صورت تدریجی خواهد بود، اما حفظ سهام صندوق ثروت ملی در شرکت‌های غول بین‌المللی مانند رویال داچ شل را که سرمایه‌گذاری عظیمی در حوزه انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر می‌کند را حمایت کرده است.

این تصمیم مورد استقبال مدافعان محیط زیست واقع شده است که حمایت‌های دولتی از توسعه انرژی‌های پاک را لازم می‌دانند.

نروژ یکی از پیشروترین کشورها در حوزه حمایت از محیط زیست و انرژی‌های پاک است. تقریبا کل برق تولیدی این کشور به رغم اینکه ذخایر نفت و گاز عظیمی دارد، از منابع آبی، خورشیدی و بادی تامین می‌شود.

منابع: بلومبرگ، سایت دولت نروژ، رادیوفردا/ ف. ق./ ف. دو.