تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با صدور بیانیهای حمله ترکیه به کردهای سوریه را محکوم کرده و از دولت خواستند که از روشهای مختلف حمایت خود را از مردم کرد سوریه اعلام کند.
اکثریت نمایندگان مجلس این بیانیه را امضا کردهاند.
تعدادی از نمایندگان مناطق کردنشین ایران نیز در تذکرها و نطقهای خود در جلسه روز دوشنبه، ۲۲ مهر، شدیداً به دولت ترکیه حمله کردند. از جمله رسول خضری، نماینده پیرانشهر، دولت اردوغان را «سفاک و داعشپرور» خواند.
علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، نیز بدون آنکه مستقیماً به نام ترکیه و یا شبهنظامیان کرد سوریه اشاره کند، گفت که «مسئله سوریه از طریق نظامیگری حل نخواهد شد».
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت که «قبل از آغاز جنگ در سوریه و یمن، پیشنهاد گفتوگوی سیاسی دادیم، اما برخی از کشورها اصرار بر جنگ داشته و گزینه نظامیگری را مطرح کردند. اما مسئله سوریه از طریق نظامیگری حل نخواهد شد».
به گزارش خبرگزاریهای داخلی ایران آقای لایجانی در بخش دیگری از اظهاراتش افزود: «همان طور که رفتارهای نظامی در سوریه پاسخ نداد در جاهای دیگر نیز پاسخ نمیدهد و فقط به مردم سوریه خسارت وارد کرد و البته در یمن نیز اینگونه بود».
ارتش ترکیه در پی اعلام خروج نیروهای آمریکایی برای انجام عملیات وارد خاک سوریه شدهاست.
گفته میشود هدف اصلی از این عملیات، شبهنظامیان و کردهای سوریه در یگانهای مدافع خلق و دیگر تشکلهای شمال شرق سوریه هستند.
کردها عملاً این مناطق را از نظر سیاسی در کنترل خود دارند و تا پیش از اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوی دونالد ترامپ، از چتر حمایتی واشینگتن برخوردار بودند.
علی لاریجانی، ۱۷ مهرماه به دنبال آغاز عملیات نظامی ترکیه، سفر رسمی خود را به استانبول لغو کرد.
پیشتر در پنجشنبه گذشته وزارت خارجه جمهوری اسلامی گفته بود ایران در عین درک نگرانیهای امنیتی ترکیه، اقدام نظامی را «منجر به وارد آمدن خسارات مادی و انسانی گسترده دانسته و بر این اساس مخالفت خود را با این اقدام اعلام میکند».
جمهوری اسلامی از مهمترین حامیان بشار اسد است و خود با اتهامهای گسترده در زمینه دخالت نظامی در کارزار سوریه و افزایش بحران انسانی در آن کشور روبهرو است. تهران میگوید به درخواست دولت مرکزی سوریه به این کشور نیرو فرستاده است.
طی روزهای گذشته تجمعاتی در ایران در مخالفت با عملیات ترکیه صورت گرفتهاست.