عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران که در کویت به سر میبُرد، پنجشنبه شب، ۱۴ آذر، مستقیماً از این کشور عازم وین شد تا در نشست کمیسیون مشترک ناظر بر برجام شرکت کند.
نشست کمیسیون مشترک برجام روز جمعه در سطح معاونان و مدیران کل وزارت خارجههای ایران و گروه ۱+۴ شامل آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس، به ریاست عباس عراقچی و هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، برگزار میشود.
این نشست تنها یک روز پس از آن برگزار میشود که ایران در پاسخی تند به نامه سه کشور اروپایی به سازمان ملل متحد، اتهام نقض قطعنامه این سازمان را رد و اعلام کرد که تهران مصمم به ادامه برنامه ساخت موشکهای بالیستیک و موشکهای ماهوارهبر است.
به همین جهت نشست کمیسیون برجام در فضای بیاعتمادی برگزار خواهد شد.
پیشتر، در روز پنجم آذرماه و چند روز پس از آن که آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران خواسته بود در مورد کشف ذرات اورانیوم در یکی از تأسیسات اعلامنشده در نزدیکی تهران توضیح دهد، اتحادیه اروپا از برگزاری نشست کمیسیون پنج جانبه ناظر بر توافق هستهای ایران (برجام) خبر داده بود.
با خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت سال گذشته و از سرگیری تحریمها علیه ایران آینده این توافق به خطر افتاده و ایران در واکنش به این اقدامات آمریکا اجرای بخشی از تعهدات خود در قبال برجام را متوقف کرده است.
اتحادیه اروپا از سر باز زدن ایران از تعهدات برجامی خود و به طور مشخص افزایش غنیسازی نگران است تا جایی که دولت آلمان چندی پیش هشدار داد اگر ایران در این مسیر گام بردارد، ممکن است مکانیسم حل اختلاف در چارچوب برجام فعال شود.
این مکانیسم یا شیوه حل اختلاف مراحل و مهلتهای زمانی متعددی دارد، ولی در صورت عدم حل اختلافات در این چارچوب حقوقی، ممکن است رأیگیری در مورد تداوم لغو تحریمها یا بازگرداندن آنها به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع شود.
در مقابل، اقدامات کشورهای اروپایی برای راهاندازی سازوکارهایی با هدف حفاظت از معاملات با ایران در قبال تحریمهای آمریکا تاکنون به نتیجه چندانی نرسیده و حکومت ایران از این موضوع بهشدت ناراضی است.