محمود دولت آبادی، خالق رمانهای ستایششدهای چون «کلیدر» و «جای خالی سلوچ» در مصاحبهای با رادیو فردا از یادداشت خود در سوگ قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، دفاع کرد و او را «حافظ مرزهای ایران» نامید.
وی در این مصاحبه تاکید دارد که آقای سلیمانی داعش را از «مرزهای ایران دور کرد» و این فرمانده ایرانی نقشی در سرکوب اعتراضات این سالها نداشته است.
یادداشت آقای دولت آبادی انتقادات شدیدی را علیه وی در پی داشته که بخشی از آن ناظر به سرکوب مخالفان به دست سپاه و بخشی دیگر سکوت این نویسنده درباره رخدادهای آبان ماه و کشتار معترضان بوده است.
وی اما میگوید که درباره وقایع آبان سکوت نکرده، بلکه یادداشتی اعتراضآمیز نوشته که رسانههای داخلی منتشرش نکردند.
آقای دولتآبادی اظهار داشت: «یکی از دلایل جوانان منتقد شاید این باشد که فکر میکنند من در مقابل اعتراضهای آبان سکوت کردم. در حالی که من یادداشتی نوشتم و بیانیه دادم اما هیچ جا چاپ نکردند و از آن جایی که با فضای مجازی هم رابطهای ندارم آن را در فضای مجازی منتشر نکردم. امروز اما به اجبار آن را در فضای مجازی منتشر کردم.»
Your browser doesn’t support HTML5
وی همچنین در پاسخ به انتقادها درباره نقش قاسم سلیمانی در سرکوب اعتراضات آبان گفت: «من فکر نمیکنم قاسم سلیمانی از جمله کسانی بوده که دستور داده به مردم ایران شلیک شود. من اگر به اندازه یک ارزن فکر میکردم قاسم سلیمانی در این موضوعات نقش داشته به آن در مطلبم می پرداختم.شلیک به مردم به دستور رئیس جمهور انجام شد و من این موضوع را در بیانیهام نوشتم.»
این نویسنده در ادامه گفتوگوی خود افزود: «توجه من فقط به موضوع تمامیت ارضی بوده است. دو نکته جزو پرنسیبهای من بوده است؛ مردم و مرزهای ایران. او و نظامیان زیردستش داعش را از مرزهای ما دور کردند. این برای من بسیار اهمیت داشت. مابقی قضایا [نقش او در سرکوب اعتراضات سوریه] را مننمیدانم و وارد آن هم نمیشوم.»
به جز آقای دولتآبادی گروهی از چهرههای سرشناس فرهنگی و هنری داخل و خارج از ایران نیز به تمجید از نقش قاسم سلیمانی در آنچه «دفاع از مرزهای ایران» توصیف کردهاند، پرداختند از جمله پرویز پرستویی، بازیگر، و احمدرضا نبیزاده، خواننده.
کامران ملک مطیعی: نمک بر زخم مردم نپاشید
این موضوع با انتقاد گروهی دیگر از منتقدان سیاستهای جمهوری اسلامی رو به روشد و آنان این رویکرد چهرههای هنری را به باد انتقاد گرفتند.
Your browser doesn’t support HTML5
کامران ملک مطیعی بازیگر، کارگردان و برنامه ساز رادیو تلویزیون در آمریکا در گفتوگویی که محمد ضرغامی با او داشته به دلایل اصلی این رویکرد منتقدانه میپردازد.
وی درباره تقسیمبندی این هنرمندان گفت: «گروهی از این هنرمندان دوست دارند اسمشان مطرح باشد. برخی دیگر خوش رقصی میکنند. بعضی هم در این اطلاعیه ها اصلا اسمشان وجود ندارد که آنها هوشمندتر هستند.»
آقای ملک مطیعی درباره رفتار این هنرمندان گفت: «باید این ماجرا را آسیبشناسی کنیم. هنر در ایران دولتی است و همه راهها به موسسه اوج ختم میشود. به هر حال همه هنرمندان میخواهند کار کنند و در این اطلاعیهها هم اسم خود را میگذارند...این جای تاسف دارد که آدم باید به کجا برسد که برای یک لقمه نان این کار را بکند.»
وی افرود: «توقع من از هنرمندان ایرانی این نیست که چریک باشند. حداقل این است که سکوت کنند و نمک بر زخم مردم نپاشند. در همه دنیا هنرمند پیشرو جامعه است اما متاسفانه به جایی رسیدیم که هنرمندان پشت عوام و مردم کوچه و بازار هستند و آنان جلوتر از هنرمندان ما هستند که وظیفهشان چیز دیگری است.»