رئیسجمهوری ایالات متحده بار دیگر چین را هدف انتقادهای شدید قرار داده و گفته ویروس کرونای جدید «میتوانست خیلی زود در کانون شیوع» متوقف شود.
دونالد ترامپ گفته «ما تحقیقات خیلی جدی انجام میدهیم… ما از [اقدامات] چین خوشحال نیستیم».
او افزوده است که راههای زیادی برای «پاسخگو کردن» پکن وجود دارد: «ما بر این عقیده هستیم که این [ویروس] میتوانست در همان کانون خود متوقف شود. میتوانست سریعا متوقف شود و لازم نبود که در سطح جهان پخش شود».
این البته نخستین بار نیست که دونالد ترامپ، چین و اقدامات آن در پیوند با ویروس کرونای جدید را هدف انتقادهای شدید قرار میدهد. مقامهای دیگر دولت او نیز پکن را هدف حملات لفظی قرار دادهاند. جمهوری خلق چین نیز بهشدت از این انتقادها ابراز نارضایتی کردهاست.
رئیسجمهوری آمریکا در واکنش به مقاله اخیری در یک روزنامه آلمانی مبنی بر لزوم پرداخت خسارت میلیارد دلاری به این کشور از سوی چین، گفته واشینگتن «راههای آسانتری [برای پاسخگو کردن چین] دارد».
ترامپ میگوید دولت او «به خسارت خیلی خیلی بیشتری در مقایسه با آلمان، نظر دوخته است».
رئیسجمهوری ایالات متحده با انتقادهایی در زمینه واکنش اولیه به شیوع ویروس کرونا در کشورش، و کماهمیت جلوه دادن آن روبهرو است. برخی اظهارات او در مورد نحوه مقابله یا درمان ویروس نیز در مرکز توجهات گستردهای قرار گرفتهاست.
اما آقای ترامپ میگوید کشورهایی مانند چین به پنهان کردن حقایق پرداختهاند و سازمان جهانی بهداشت نیز در این زمینه با چین همسویی نشان دادهاست.
مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، در واکنش گفته واشینگتن «از روز اول» در جریان مسائل مربوط به شیوع ویروس کرونای جدید در ووهان چین قرار داشت.
البته هنوز مشخص نیست ویروس در چه زمانی در چین رویت شده و گزارشهای مختلفی وجود دارد که موارد اولیه احتمالا به هفتهها پیش از تائید رسمی دولت باز میگردد.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، هفته پیش این احتمال مطرحشده را بازتاب داد که نخستین مورد ویروس جدید در چین به زمانی در ماه نوامبر (در حدود آبان ماه) سال پیش باز میگردد و پکن در این زمینه و اطلاع دادن به جهان «بهکندی عمل کرده است».
سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش گفته بود وزیر خارجه آمریکا «باید دست از سیاسیبازی بردارد و انرژی خود را معطوف به نجان جان انسانها بکند».
شیوع ویروس کرونای جدید که بنا بر دانستههای فعلی در شهر ووهان چین آغاز و به همهگیری جهانی تبدیل شد تا کنون جان دستکم ۲۰۷ هزار نفر را در سراسر جهان گرفتهاست. هرچند در مورد درستی و دقت آمار در کشورهای مختلف، تردیدهای فراوانی وجود دارد.