یک سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا در واکنش به اعدام دو نوجوان در ملاء عام در مشهد گفت متهمان در جمهوری اسلامی از حقوق قضائی شایسته و منصفانه برخوردار نیستند و محاکمهها در ایران بدون ضوابط عادلانه برگزار میشوند. ایاد مرهونی و محمود عسگری به گفته فعالان حقوق بشر و حقوق همجنسگرایان، در هنگام ارتکاب جرائمی که به آنها نسبت داده شده است، زیر 18 سال داشتند. اتحادیه اروپا اعدام آنها را محکوم کرد. وزیر امورخارجه بلژیک از کاردار سفارت جمهوری اسلامی در این باره توضیح خواست. کاردار گفت محکومشدگان به آدمربائی و تجاوز به کودکان و اعمال همجنسگرایانه متهم بودند. یک سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا در واکنش به اعدام دو نوجوان در ملاء عام در مشهد گفت متهمان در جمهوری اسلامی از حقوق قضائی شایسته و منصفانه برخوردار نیستند و محاکمهها در ایران بدون ضوابط عادلانه برگزار میشوند. ایاد مرهونی و محمود عسگری به گفته فعالان حقوق بشر و حقوق همجنسگرایان، در هنگام ارتکاب جرائمی که به آنها نسبت داده شده است، زیر 18 سال داشتند. اتحادیه اروپا اعدام آنها را محکوم کرد. وزیر امورخارجه بلژیک از کاردار سفارت جمهوری اسلامی در این باره توضیح خواست. کاردار گفت محکومشدگان به آدمربائی و تجاوز به کودکان و اعمال همجنسگرایانه متهم بودند.
تا دور بعدی مذاکرات هستهای اروپا با جمهوری اسلامی، چند روزی بیش نمانده است، اما اعتصاب غذای اکبر گنجی، نویسنده پیگیر پرونده قتلهای زنجیرهای، مسائل هستهای ایران را تحتالشعاع مسائل مربوط به حقوق بشر در آن کشور قرار داده است. اعدام دو نوجوان ایرانی در ملاء عام نیز بر پررنگتر ایراد نقض گسترده حقوق بشر به جمهوری اسلامی یاری رسانده است. به دنبال اعتراض Karel de Gucht وزیر امورخارجه بلژیک، دولت آمریکا نیز اعدامهای اخیر در ایران را به باد انتقادی تند گرفته است.
الهه روانشاد (رادیوفردا): جولی ریزاید Julie Reside سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا شامگاه گذشته گفت واشنگتن نگران روند امور قضائی در ایران است. به گفته خانم ریزاید، متهمان در جمهوری اسلامی از حقوق قضائی شایسته و منصفانه برخوردار نیستند و محاکمهها در ایران بدون ضوابط عادلانه برگزار میشوند.
اتحادیه اروپا روز سهشنبه گذشته اعدام دو تینایجر ایرانی در ملاء عام را محکوم کرده بود. این دو نوجوان ایرانی دو هفته پیش اعدام شدند. اتحادیه اروپا صریحا از جمهوری اسلامی خواسته است چنین اعدامهائی را متوقف کند. همزمان با این درخواست اتحادیه اروپا، کارل دو هکت وزیر امورخارجه بلژیک نماینده ایران در آن کشور را فراخواند تا در باره این اعدامها به او اعتراض کند.
کاردار سفارت جمهوری اسلامی در بروکسل، مقر اتحادیه اروپا، به آقای de Gucht گفت ایاد مرهونی و محمود عسگری که در ملاء عام به چوبه دار سپرده شدند، به هنگام مردن بیش از 18 سال داشتند. آقای ابراهیمپور کاردار سفارت جمهوری اسلامی سپس یادآور شد که محمود عسگری و ایاد مرهونی به پسران خردسال تجاوز جنسی کرده بودند. به گفته آقای ابراهیمپور دادگاه این دو را به جرم آدمربائی، تجاوز جنسی و فعالیتهای همجنسگرایانه، مستحق اعدام شناخته است.
در مقابل، فعالان حقوق بشر اعلام کردند محمود عسگری و ایاد مرهونی، به هنگام ارتکاب جرایم منسوب به آنها، کمتر از 18 سال سن داشتند و در نتیجه صدور حکم اعدام برای آنها به هیچ روی منصفانه نبود.
وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به اعدام متهمان در ایران به ریشهها و زمینههای جنسی اعدامشدگان اشارهای نکرد. ایران یکی از معدود کشورهائی است که در آن برای همجنسگرایان حکم اعدام صادر میشود. جولی ریزاید، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا، با انتقاد شدید از نظام جمهوری اسلامی یادآور شد که در دادگاههای ایران قاضی و دادستان فردی واحد است و محاکمه معمولا پشت درهای بسته برگزار میشود و متهمان به وکیل مدافع دسترسی ندارند.
خانم ریساید از جمهوری اسلامی خواست قوانین و مقررات بینالمللی را در احترام به حقوق بشر مراعات کند.