علاوه بر چوب جنگل‌های هیرکانی، «خاک آن هم قاچاق می‌شود»

حجم جنگل‌های هیرکانی شمال ایران طی ۴۰ سال اخیر به نصف رسیده است

یک روز پس از آن‌که یکی از مدیران منابع طبیعی گیلان از برداشت خاک جنگل‌های هیرکانی «به‌صورت سیستمی و قاچاقی» خبر داد، یکی از معاونان سازمان جنگل‌های ایران ضمن تأیید برداشت خاک ادعا کرد این اقدام «به‌اندازه‌ای که به آن پرداخته شده، نیست».

محمدرضا عبدالهی، معاون امور جنگل گیلان، روز سه‌شنبه ۲۶ مرداد به خبرگزاری ایسنا گفت: «در گذشته شاهد استفاده افراد از خاک جنگل برای مصارف شخصی در باغچه و گلخانه بودیم، اما در حال حاضر این برداشت ها به صورت سیستمی و قاچاقی انجام می شود».

خاک جنگل های هیرکانی به دلیل وجود مواد آلی مورد توجه کسانی است که در امور باغبانی و فضای سبز و گل فروشی‌ها فعالیت می‌کنند.

در واکنش به این خبر، عباسعلی نوبخت، معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها و مراتع و آبخیزداری ایران، امروز چهارشنبه ۲۹ مرداد گفت «شدت برداشت خاک به این اندازه‌ای که به آن پرداخته شده، نیست».

آقای نوبخت در عین حال افزود که منکر برداشت خاک از جنگل نیست و «ممکن است کسانی چندین گونی خاک مرغوب جنگلی را جابه‌جا کنند و به دیگران بفروشند».

او در عین حال هشدار داد که یگان حفاظت منابع طبیعی به‌شدت با تخریب‌کنندگان منابع طبیعی و قاچاقچیان برخورد می‌کند.

جنگل‌های هیرکانی ایران، با قدمت ۴۰ میلیون سال، از با ارزش‌ترین جنگل‌های دنیاست که روز تیرماه سال گذشته به‌ عنوان دومین میراث طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

با این حال، همان زمان یکی از اعضای شورای هماهنگی محیط زیست و منابع طبیعی ایران اعلام کرد که سالانه حداقل ۲۵ هزار هکتار از جنگل‌های هیرکانی به دلایلی ازجمله «تخریب زیاد، قاچاق فراوان چوب و عدم نظارت» از بین می‌رود.

به‌گفته مسعود مولانا، عضو شورای هماهنگی محیط زیست و منابع طبیعی ایران، از ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار مساحت جنگل‌های شمال کشور اکنون تنها یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار آن باقی مانده که ۹۰ درصد آن نیز از حالت پایدار خارج شده است.