تحریم‌های آمريکا علیه شرکت‌ها و شهروندان چینی بر سر آب‌های مورد مناقشه دريای جنوبی چين

واحدهای نیروی دریایی چین

ایالات متحده ۲۴ شرکت و چندین شهروند چینی را به خاطر مشارکت در ساخت تاسیسات و اقدامات نظامی در آب‌های مورد مناقشه دریای جنوبی چین تحریم کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت تجارت خارجی آمریکا روز چهارشنبه ۵ شهریور گفت، این ۲۴ شرکت «در کمک به ایجاد تاسیسات نظامی در قلمرو مورد اختلاف جزایر دریای جنوبی چین» مشارکت فعالی داشته‌اند.

وزارت خارجه آمریکا نیز در بیانیه جداگانه‌ای اعلام کرد شماری از شهروندان چینی به دلیل «مشارکت و یا کمک» به این اقدامات دولت چین، بهره‌برداری غیرقانونی از جزایر و محروم کردن سایر کشورها از منابع موجود در آب‌های دریای جنوبی چین از ویزای ورود به آمریکا محروم خواهند شد.

این جدیدترین اقدام دولت آمریکا علیه شرکت‌هایی است که خدمات و کالاهای خود را در اختیار ارتش چین و فعالیت‌های نظامی این کشور قرار می‌دهند.

دولت آمریکا چین را به نظامی کردن آب‌های دریای جنوبی چین و جزایر منطقه و ارعاب سایر کشورهای منطقه که حق بهره‌برداری از منابع طبیعی این منطقه را دارند متهم کرده است.

تحرک ناوگان آمریکا برای تضمین کشتیرانی در آب‌های بین المللی این منطقه نگرانی در مورد احتمال رویارویی نظامی با چین را افزایش داده است.

«مورنینگ پست» روزنامه چینی چاپ هنگ کنگ از قول یک منبع نزدیک به نیروهای مسلح چین گزارش داد که ارتش این کشور با هدف هشدار به ناوگان نیروی دریایی آمریکا صبح چهارشنبه دو موشک به سوی آب‌های دریای جنوبی چین شلیک کرده است.

دولت چین همچنین روز سه‌شنبه از پرواز یک هواپیمای تجسسی آمریکا مدل «یو ۲» در یک منطقه ممنوعه پرواز بر فراز محل رزمایش نظامی چین شکایت کرده است.

پکن تاکنون به تحریم‌های جدید آمریکا واکنش نشان نداده ولی در ماه ژوئیه گفته بود که از تحریم‌های بیشتر آمریکا هراسی ندارد.

واشنگتن نیز تهدید کرده بود که با اعمال تحریم علیه مقامات و شرکت‌های چینی به توسعه طلبی و اقدامات نظامی پکن در دریای جنوبی چین واکنش نشان خواهد داد.

چین مدعی مالکیت تمامی بخش‌های دریای جنوبی چین است که منابع طبیعی سرشاری دارد. اما کشورهای برونی، مالزی، فیلیپین، تایوان و ویتنام نیز هر یک مدعی مالکیت بخشی از آب‌های این منطقه هستند که محل عبور حدود ۳ تریلیون دلار تجارت سالانه است.

گرگ پولینگ، یک کارشناس دریای جنوبی چین در پژوهشکده مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی در واشنگتن گفت این اولین باری است که دولت آمریکا شرکت‌ها و یا شهروندان چینی را به دلیل عملکرد آنها در این منطقه تحریم می‌کند.

او افزود: «به احتمال فراوان تحریم‌ها روی فعالیت این شرکت‌ها تأثیر مستقیمی نخواهد داشت. ولی می‌تواند کشورهای منطقه را تا حدی قانع کند که سیاست جدید واشنگتن فقط شعار نیست.»