درخواست عباس از اعراب برای عدم عادی‌سازی روابط با اسرائیل

محمود عباس

محمود عباس، رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی، شامگاه پنج‌شنبه، ۱۳ شهریور، از سران کشورهای عرب و امیرنشین‌های خلیج فارس خواست از پیوستن به روند عادی‌سازی رابطه با اسرائیل خودداری کنند.

به گزارش خبرگزاری‌ها و رسانه‌های فلسطینی و اسرائیلی، آقای عباس این درخواست را در یک نشست مشترک و کم‌سابقه با سران حماس، جهاد اسلامی و دبیران کل هشت گروه فلسطینی دیگر بیان کرد.

مقامات ارشد امارات و اسرائیل که آمریکا روز ۲۳ مرداد امسال توافق آنها برای عادی‌سازی رابطه را اعلام کرد، در روزهای گذشته برای تحقق این پیمان در تماس و مذاکرات فشرده بوده‌ و یک هواپیمای شرکت هوایی اسرائیلی «العال» نیز این هفته اولین پرواز تجاری علنی رفت و برگشت بین تل‌آویو و ابوظبی را انجام داد.

امارات گفته است که توافق عادی‌سازی رابطه با اسرائیل، به پیشبرد قضیه فلسطینیان «کمک خواهد کرد» و دولت اسرائیل از الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری به خاک خود عدول کرده است.

نخست وزیر اسرائیل گفته است، طرح الحاق «فعلا» اجرا نمی‌شود.

بنیامین نتانیاهو این هفته به مقامات ارشد آمریکایی در اورشلیم گفت پیشبرد صلح و دول عربی دیگر «اسیر قضیه فلسطینی» نیست و سران عرب نزدیکی با اسرائیل را به عنوان یک کشور قوی برای تامین منافع خود ترجیح می‌دهند.

بیشتر در این باره: مذاکره کوشنر و ولیعهد عربستان درباره تحولات خاورمیانه

جرد کوشنر، مشاور ارشد رئیس جمهوری آمریکا و سرپرست تیم تنظیم‌کننده طرح «معامله قرن»، که در روزهای گذشته به اسرائیل، امارات، بحرین، عربستان و قطر سفر کرد، در بازگشت به واشینگتن گفت، کاملا محتمل است که هر ۲۲ عضو اتحادیه عرب با اسرائیل رابطه عادی برقرار کنند.

اما محمود عباس در نشست پنج‌شنبه شب سران همه جناح‌های فلسطینی گفت توافق امارات و اسرائیل «تازه‌ترین خنجر زهرآلود» است که به فلسطینیان و پیکر «امت عربی و اسلامی» زده شد.

ابومازن اضافه کرد: «قضیه فلسطین با طرح‌های انحرافی عادی‌سازی رابطه روبه‌روست» و «فلسطینیان به کسی اجازه نخواهند داد به نام ملت فلسطین و آرمان آن‌ها سخن بگوید».

محمود عباس از سران کشورهای عربی خواست به «ابتکار صلح عربی» وفادار بمانند. اشاره وی به طرحی است که ۱۸ سال پیش ارائه و دو بار در اتحادیه عرب تصویب شد.

اما ظاهرا امارات با توافق اخیر خود با اسرائیل، از طرح عربی که برقراری رابطه عادی با اسرائیل را به عقب‌نشینی اسرائیل از تمامی اراضی اشغالی و به بعد از تشکیل کشور فلسطین موکول کرده، پیشی گرفته است.

محمود عباس که رهبر جنبش فتح و سازمان آزادیبخش فلسطین نیز هست، از رام‌الله، مقر سیاسی تشکیلات خودگردانی در کرانه باختری در نشست عالی سران جناح‌های رقیب فلسطینی حضور یافت.

این جلسه کم‌سابقه به صورت ویدئو کنفرانس و در شرایطی برگزار شد که اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، زیاد نِخاله، دبیر کل جهاد اسلامی و سران گروه‌های فلسطینی دیگر از سرزمین‌های فلسطینی یا ترکیه و کشورهای عربی، به بیروت در لبنان سفر کرده‌اند.

اسماعیل هنیه در این نشست گفت طرح‌های «معامله قرن»، الحاق و عادی‌سازی، سه «خطر بزرگ» و «تهدید راهبردی برای قضیه فلسطینی و کل منطقه است».

به ادعای آقای هنیه، «در این مقطع خطرناک و بی‌سابقه»، اسرائیل در صدد «تغییر تاریخ و جغرافیای منطقه» است.

بیانیه پایانی نشست مشترک رام‌الله- بیروت تاکید می‌کند که کشور فلسطین در تمامی سرزمین‌های «اشغالی» با پایتختی قدس در مرزهای سال ۱۹۶۷ برپا شود و «کشور فلسطین بدون غزه» مفهومی ندارد.

این بیانیه از تشکیل کمیته‌ای از «شخصیت‌های ملی» زیر چتر سازمان آزادیبخش فلسطین در پنج هفته آینده خبر داد که ماموریت آن حل اختلافات داخلی، به‌ویژه میان فتح و حماس، خواهد بود.