در جریان سفر محمدباقر قالیباف، رئيس مجلس ایران به خوزستان، نمایندگان این استان گزارشهایی از مشکلات این منطقه دادهاند که نشاندهنده بحران آب، بیکاری گسترده و وجود طرحهای نیمه تمام بزرگ در استان خوزستان است.
بر اساس گزارشی که روز شنبه ۱۵ شهریور در وبسایت خانه ملت، وابسته به مجلس شورای اسلامی منتشر شده است، در نشست پایانی این سفر، رئيس مجلس ایران گفته است با وجود اینکه ۳۰ درصد منابع آبی ایران در استان خوزستان هستند، «۷۰۰ روستای این استان با تنش آبی» مواجه هستند.
بحران آب روستاهای خوزستان در طول یکسال گذشته بارها مطرح شده است و برخی نمایندگان مجلس از وجود بحران آب در ۸۰۰ روستای این استان خبر داده بودند.
خردادماه امسال، ساکنان منطقه غیزانیه در ۴۵ کیلومتری اهواز در اعتراض به این وضعیت تجمع کردند که با برخورد نیروی انتظامی مواجه شدند.
در این نشست، محمد مولوی، نماینده آبادان هم گفته است که شرایط نامناسب زندگی در این استان باعث شده که ۲۰۰ هزار نفر از استان خوزستان به سایر مناطق کوچ کنند.
او توضیح نداده که این آمار مهاجرت مربوط به چه دوره زمانی است. شهریور سال ۹۷ نیز پروانه سلحشوری، نماینده تهران خبر داده بود که در «چند سال اخیر»، حدود ۴۰۰ هزار نفر از این استان به شهرهای شمالی ایران مهاجرت کردهاند.
حبیب آقاجری، نماینده ماهشهر نیز در این نشست گفته است که با وجود صنایع بزرگی که در این منطقه وجود دارد، «نرخ بیکاری این منطقه حدود ۲۵ درصد است».
او همچنین از بحران آب و حاشیهنشینی به عنوان دیگر مشکلات این منطقه نام برده و گفته است: «بیشترین پول و منابع اعتباری در حوزه انتخابیه من است، اما گردش پول در تهران است».
ابراهیم متینیان، نماینده رامهرمز و رامشیر در مجلس نیز در این نشست گفته است که طرح ۵۵۰ هزار هکتاری به «موضوع سیاسی» تبدیل شده و «عمداً اجرایی نمیشود».
اشاره این نماینده به مجلس به طرح ۵۵۰ هزار هکتاری به طرحی باز میگردد که سال ۱۳۷۵ و در جریان سفر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی به استان خوزستان مصوب شد.
در این طرح ابتدا قرار بود برای توسعه کشاورزی در ۸۰۰ هزار هکتار از زمینهای استانهای خوزستان و ایلام برنامهریزی شود ولی پس از مدتی اعلام شد که این طرح در ۵۵۰ هزار هکتار از این زمینها اجرایی میشود.
با وجود گذشت بیش از ۱۴ سال از تصویب این طرح، هنوز سرنوشت نهایی این طرح و زمان اجرای کامل آن مشخص نیست.
مسئولان موسسه جهاد نصر که مجری اختصاصی این پروژه است، میگویند تاکنون فاز اول این طرح را پیش بردهاند و برای فاز دوم آن نیاز به ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار دارند.