‌ ادعای ظریف: اعدام نوید افکاری ربطی به اعتراض‌ها نداشت

وزیر خارجه ایران مدعی شده است که اعدام نوید افکاری ارتباطی به حضور او در اعتراض‌‌های خیابانی علیه حکومت نداشته و دولت ایران دخالتی در تصمیم‌گیری قوه قضاییه ندارد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، محمدجواد ظریف که روز دوشنبه ۳۱ شهریور در یک نشست ویدئویی با اندیشکده آمریکایی «شورای روابط خارجی» سخن می‌گفت، دستگاه قضایی ایران را مستقل دانسته است.

این ادعا در حالی مطرح می‌شود که دستگاه قضایی ایران نوید افکاری را به دو بار اعدام محکوم کرده است که یک اعدام آن مربوط به اتهام قتل یک کارمند امنیتی و یک اعدام آن مربوط به حضور در اعتراض‌های مرداد ۹۷ شیراز بوده است.

قوه قضاییه ایران همچنین مدعی شده است که نوید افکاری با این مامور امنیتی «مشکل شخصی» داشته است ولی هیچ اشاره‌ای به جزییات این مشکل شخصی نکرده است.

از سوی دیگر، پنج کارشناس حقوق بشر سازمان ملل روز ۲۴ شهریور با صدور بیانیه‌ای ضمن محکومیت اعدام نوید افکاری، با اشاره به برخی «نا آرامی‌های اجتماعی» در ایران، گفتند که حکومت ایران از «اعدام یک ورزشکار برای ترساندن مردم» استفاده کرده است.

کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل با تاکید بر اینکه دادگاه رسیدگی کننده به این پرونده «فاقد حداقل‌های اصولی شکلی و ماهوی دادرسی منصفانه بوده»، صدور حکم اعدام نوید افکاری را «فراقضایی» و به بهانه «اتهام قتل» توصیف کردند.

این کارشناسان همچنین با اشاره به اینکه «اعتراف‌های اجباری تحت شکنجه تنها دلیل» دادگاه برای صدور حکم بوده است، تاکید کرده‌اند که «تردیدهای جدی نسبت به صحت مبنای اتهام قتل» به نوید افکاری وجود دارد.

مقام‌های قضایی ایران علی‌رغم ابهامات فراوان این پرونده و طرح مکرر این موضوع‌که نوید افکاری از «اعتراف زیر شکنجه» خبر داده بود، ۲۲ شهریورماه او را بدون اطلاع خانواده و وکلای او و حتی بدون اطلاع و حضور خانواده مقتول اعدام کردند.

تکرار پیشنهاد مبادله همه زندانیان

محمدجواد ظریف در این نشست همچنین اعلام کرد که حکومت ایران آماده تبادل همه زندانیان با دولت آمریکا است.

بحث تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا در ماه‌های گذشته نیز مطرح بوده است. در آخرین رویداد، ۱۹ خرداد امسال مجید طاهری، پزشک ساکن فلوریدا که به‌دلیل نقض تحریم‌ها علیه تهران در ایالات متحده زندانی بود، آزاد شد و به ایران بازگشت.

آزادی او پس از آن صورت گرفت که مایکل وایت، شهروند آمریکایی که مدت دو سال در ایران زندانی بود، ۱۵ خردادماه به آمریکا بازگشت. دو روز پیش از آزادی مایکل وایت، سیروس عسگری، استاد دانشگاه صنعتی شریف که در آمریکا بازداشت بود، آزاد شد.

مقام‌های دولت آمریکا در ماه‌های گذشته خواستار آزادی سیامک نمازی و مراد طاهباز، شهروندان ایرانی‌-آمریکایی بازداشتی در ایران شده‌‌اند.