سفر یک مقام کره‌‌جنوبی به ایران؛ توقیف نفتکش و بدهی سئول در دستور مذاکرات

عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران (راست) همراه با چوی جونگ کان، معاون اول وزارت خارجه کره جنوبی

چوی جونگ کان، معاون اول وزارت خارجه کره جنوبی، در پی توقیف نفتکش این کشور توسط سپاه پاسداران و بازداشت ۲۰ خدمه آن، روز یکشنبه ۲۱ دی‌ماه وارد تهران شد و با عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر خارجه ایران دیدار کرد.

توقیف نفتکش کره‌جنوبی در پی انتقادهای فراوان ایران از این کشور برای آزادسازی «هفت میلیارد دلار» پول مسدود شده نفت صورت گرفته است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی ایران در حال افزایش اهرم‌های خود علیه کره جنوبی همزمان با سفر منطقه‌ای چوی جونگ کان، معاون اول وزارت خارجه کره جنوبی، است. او سفر خود را زودتر از موعد به خاطر توقیف نفتکش آغاز کرد.

علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران روز یکشنبه بدون ارائه جزئیات و شواهد مدعی شد که این کشتی در جنوب غربی جزیره تنب کوچک در «تاریکی هوا»، آلودگی ایجاد کرده است.

شرکت مالک کشتی این ادعا را رد کرده و مقامات کره از ایران خواسته‌اند شواهد خود از آلودگی ایجاد شده توسط کشتی یاد شده را ارائه کند.

خبرگزاری تسنیم از قول آقای عراقچی گزارش داده که او در دیدار با جونگ کان، از این کشور خواسته است از «سیاسی» کردن موضوع توقیف نفتکش خودداری کند.

سپاه پاسداران قبلا نیز بارها اقدام به توقیف نفتکش‌ها و کشتی‌های تجاری کرده بود؛ از جمله توقیف نفتکش بریتانیایی استینا ایمپرو بعد از توقیف نفتکش ایرانی گریس ١ در جبل‌الطارق توسط نیروهای دریایی بریتانیا در تیرماه سال ۱۳۹۸.

ایران آن زمان اعلام کرد کشتی بریتانیایی را «به‌علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بین‌المللی دریایی» در تنگه هرمز توقیف کرده است، اما بعد از رفع توقیف از نفتکش ایرانی، سپاه پاسداران نیز نفتکش استینا ایمپرو را آزاد کرد.

بیشتر در این باره: در آستانه سفر مقام ارشد کره‌‌ جنوبی به ایران، سپاه پاسداران یک کشتی کره‌ای را توقیف کرد

در جریان توقیف نفتکش‌کره جنوبی ۲۰ نفر از خدمه آن‌ نیز بازداشت شده‌اند که ۱۱ نفر آن‌ها شهروندان میانمار و بقیه از کره جنوبی، هند و ویتنام هستند.

دولت میانمار روز یکشنبه از ایران خواست که «فورا» شهروندان این کشور را آزاد کند.

هفته گذشته یکی از دیپلمات‌های سفارت کره جنوبی در تهران با یکی از بازداشت شده‌ها ملاقات کرد و وزارت خارجه این کشور اعلام کرد خدمه‌ کشتی سالم هستند.

چوای یونگ‌سام سخنگوی وزارت خارجه کره‌جنوبی همچنین از ایران خواست درباره ادعای آلودگی زیست‌محیطی توسط این کشتی کره‌ای شواهد خود را ارائه کند. ایران هنوز هیچ شواهدی ارائه نداده است.

عباس عراقچی در دیدار با معاون اول وزیر خارجه کره جنوبی به مسدود شدن منابع مالی ایران در این کشور اشاره کرد و گفت: «بانک‌های کره‌ای به طور غیر قانونی منابع ارزی ایران را به دلیل آنچه ترس از تحریم‌های آمریکا ذکر می شود، مسدود کرده‌اند».

بر اساس تحریم‌های آمریکا، ایران تنها می‌تواند از منابع مسدود شده صادرات نفت برای خرید کالاهای انسان‌دوستانه از همان کشور خریدار نفت استفاده کند؛ اما آمارهای گمرک کره‌جنوبی نشان می‌دهد که کل صادرات این کشور به ایران در ۱۱ ماهه سال ۲۰۲۰ تنها ۱۶۷ میلیون دلار بوده است.

کره جنوبی قبل از تحریم‌های آمریکا سالانه حدود چهار میلیارد دلار صادرات به ایران داشت.

عراقچی همچنین مدعی شده است توقیف نفتکش کره‌ای «صرفا اقدامی بر پایه ملاحظات فنی و به دلیل آلودگی زیست محیطی» بوده و رسیدگی به موضوع از سوی مقامات قوه قضائیه آغاز شده است.

وی از سئول خواسته است از «سیاسی کردن موضوع و تبلیغات بی‌حاصل» خودداری کند.

منابع: تسنیم، آسوشیتدپرس، گمرک کره جنوبی و رادیو فردا/ف.ق/ک.ر