علیرضا مرندی، رئیس تیم پزشکی خامنهای، با حمایت از دستور رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر منع واردات واکسن کرونای آمریکایی و انگلیسی، سازمان جهانی بهداشت را متهم کرده است که در ماجرای تولید واکسن کرونا «به نفع فن آوری آمریکا»، «تمایل پیدا کرده است».
آقای مرندی که ریاست فرهنگستان علوم پزشکی را بر عهده دارد، در نامهای انتقادی به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نوشته است، مدعی شده که چون آمریکا از سازمان جهانی بهداشت خارج شده، این سازمان به واکسن تولید شده در این کشور «که به طور کافی آزمایش نشده» مجوز داده است تا آمریکا دوباره به این سازمان برگردد.
دولت ترامپ از تیرماه امسال اعلام کرد که در طول یک سال آینده از سازمان جهانی بهداشت رسما خارج میشود ولی با توجه به وعده انتخاباتی جو بایدن مبنی بر بازگشت سریع آمریکا به سازمان جهانی بهداشت، خروج آمریکا از این سازمان اساسا رسمی و عملیاتی نمیشود.
نامه آقای مرندی در واکنش به اظهارات مایکل رایان، مدیر اجرایی برنامه فوریتهای سلامت سازمان بهداشت جهانی نوشته شده است که در واکنش به دستور خامنهای برای ممنوعیت واردات واکسن آمریکایی و انگلیسی گفته بود: « لطفا ماجرای واکسن را سیاسی نکنید».
آقای مرندی از مقامهای سازمان جهانی بهداشت خواسته است که تصمیمات ایران را «سیاسی» نکند و ایران حق دارد که درباره خرید واکسنی که «با سرعت بی سابقهای» و «بر اساس فناوری که هرگز قبلا مجوز نداشته، تولید شده»، محتاط باشد.
فایزر به عنوان یک کمپانی آمریکایی با مشارکت یک کمپانی آلمانی توانست نخستین واکسن موثر برای ویروس کرونا را تولید کند و تزریق این واکسن با تایید کارشناسان جهان چند هفتهای است که در چندین کشور آغاز شده و باقی کشورها نیز در صف خرید آنها هستند.
اوگور شاهین، دانشمند ترکیهای که مدیر ارشد شرکت بایوانتک آلمان است و در تولید واکسن کرونا با شرکت فایزر شراکت داشته است، آبان سال گذشته در ایران حضور یافت و در مراسمی با حضور علیرضا مرندی، جایزه دانشمندان مسلمان به عنوان «جایزه مصطفی» را دریافت کرد.