وزیر انرژی اسرائیل روز سهشنبه ۱۴ بهمن ارزیابی کرد که ایران تا تولید مواد لازم شکافتپذیر برای ساخت بمب هستهای، شش ماه فاصله دارد.
یووال اشتاینیتز در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «کان» گفت ایران تا داشتن مواد لازم جهت ساخت یک بمب اتمی، شش ماه زمان لازم دارد و بعد از آن نیز برای ساخت کلاهک هستهای به حدود یک یا دو سال دیگر زمان نیاز دارد.
این زمان، طولانیتر از دورهای است که یک روز پیش از آن، وزیر خارجه دولت جدید آمریکا در مورد فاصله ایران تا داشتن مواد کافی ارزیابی کرده بود.
آنتونی بلینکن روز دوشنبه به شبکه انبیسی گفته بود که ایران تا داشتن مواد شکافتپذیر لازم برای ساخت بمب اتمی، ممکن است که ماهها فاصله داشته باشد اما از آنجا که دائم محدودیتهای برجام را کاهش میدهد این فاصله ممکن است به چند هفته کوتاه شود.
وزیر انرژی اسرائیل که کشورش آشکارا از دولت جدید آمریکا میخواهد سیاستهای دولت پیشین ایالات متحده در قبال ایران را ادامه دهد، به شبکه «کان» گفت که دونالد ترامپ به «برنامه هستهای ایران و جمع شدن نیروها لطمه جدی زد».
در همین حال، زاخی هانگبی، وزیر شهرکسازی در دولت بنیامین نتانیاهو، روز سهشنبه در واکنش به نصب آبشار جدید سانتریفوژهای پیشرفته ایران در سایتهای هستهای نطنز و فردو، به شبکه «کان» گفت برای اسرائیل چارهای نمانده جز اینکه خود به تنهایی به ایران حمله کند زیرا به گفته وی، آمریکا «هرگز» این کار را نخواهد کرد.
در این میان، رسانههای اسرائیل خبر دادهاند که کابینه امنیتی- سیاسی اسرائیل روز چهارشنبه ۱۵ بهمن، نشستی ویژه برای بررسی احتمال بازگشت آمریکا به برجام برگزار میکند.
گزارشگران اسرائیلی در آستانه این جلسه گفتهاند، کابینه کشورشان احتمال نرم شدن مواضع کشورهای عربی مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی در قبال ایران را که برای اسرائیل امری ناخوشایند است، بررسی خواهند کرد.
بیشتر در این باره: رئیس ستاد ارتش اسرائیل: دستور آمادهسازی طرح حمله احتمالی به ایران را در سال جاری دادهاماین در حالی است که اسرائیل در سالهای اخیر در چارچوب کوشش برای نزدیک شدن به امیرنشینهای خلیج فارس، با امارات و بحرین رابطه رسمی برقرار کرد و همزمان به توسعه تماسهای پشت پرده با عربستان مشغول بوده است.
رسانههای اسرائیل گفتهاند این واقعیت که جو بایدن با گذشت ۱۴ روز از کارش در کاخ سفید هنوز با بنیامین نتانیاهو تماس تلفنی نگرفته است و ترکیب مهرههای تیم آمریکایی در ارتباط با ایران، به ویژه رابرت مالی که به مقام نماینده ویژه در امور ایران منصوب شد، از نگاه اسرائیل این احتمال را تقویت کرده که ظاهرا عزم دولت تازه واشینگتن برای بازگشت به برجام، جدی است.
اما ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، نیز هفته گذشته گفته بود که چون فاصله ایران با دستیابی به بمب اتمی چندان زیاد نیست، باید جهت احیای برجام راهی یافت.
وزیر امور خارجه ایران در شبانه روز اخیر در مصاحبه با سیانان و نیز در گفتوگو با یک رسانه ایرانی، برای نخستین بار جزئیاتی از ساز و کار عملی پیشنهادی ایران را برای بازگشت مشترک و پا به پای ایران و آمریکا به برجام ارائه کرده است.
محمد جواد ظریف اروپا را به میانجیگری و تلاش جدی برای احیای برجام دعوت کرده است.
این تحولات در حالی رخ داده که یک هفته پیش از آن، رئیس ستاد ارتش اسرائیل در سخنانی که «هشدار غیرعادی» اسرائیل به دولت جو بایدن تعبیر شد، گفت که بازگشت آمریکا به برجام «خطای عملیاتی و راهبردی است.
ژنرال کوخاوی این را نیز افزود که به فرماندهان ارتش خود دستور داده که در یک سال پیش رو، برنامههای عملیاتی جدیدی را غیر از طرحهای آماده پیشین، برای حمله به ایران، تدارک ببینند.
آژانس بینالمللی انرژی هستهای گزارش داده است که ذخیره اورانیوم غنیشده ایران به ده برابر بیشتر از میزان ذکر شده در برجام افزایش یافته و این میزان، دستکم ۲۴۰۰ کیلوگرم است.
اما از ماه آبان که این گزارش آژانس منتشر شد، ایران روند غنیسازی اورانیوم را سرعت بیشتری داده است.
بر اساس برجام، ایران میبایست اورانیوم را تنها در سطح ۳.۶۷ درصد غنی کند اما در ماههای گذشته در اعتراض به عدم تعهد اروپاییان به وعدههای خود، غنیسازی ۲۰ درصدی را شتاب داده است.
مجلس ایران دولت را به غنیسازی اورانیوم در سطح ۲۰ درصد و انباشت سالانه آن به میزان ۱۲۰ کیلوگرم ملزم، و مقرر کرده که اگر تحریمهای سنگین مالی، بانکی و نفتی علیه ایران متوقف نشود، دولت تهران از ماه آینده مجاز خواهد بود که بازرسان آژانس را از خاک ایران اخراج کند و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را تعلیق نماید.
جمهوری اسلامی ایران مدعی است که «هرگز» در صدد ساخت بمب اتمی نبوده و اسرائیل و دولت پیشین آمریکا را متهم کرده که در چارچوب دشمنی کور، ایران را در سالهای اخیر زیر فشار سنگین قرار دادند.