جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز شنبه چهارم اردیبهشت در سالگرد آغاز کشتار ارامنه به دست عوامل امپراتوری عثمانی این حادثه را بهطور رسمی «نسلکشی» نامید.
کاخ سفید با انتشار اعلامیهای گفت آمریکا رسما کشتار ارامنه، بازداشت رهبران و روشنفکران ارمنی در دوران امپراتوری عثمانی را «نسلکشی» قلمداد میکند و خود را متعهد به جلوگیری از تکرار چنین حادثهای میداند.
این اطلاعیه میگوید در جریان حوادثی که از ۲۴ آوریل ۱۹۱۵ آغاز شد، «یک و نیم میلیون ارمنی مجبور به ترک محل زندگی خود شدند»، حوادثی که با «کشتار دستهجمعی» و «نسلکشی» همراه بود.
کاخ سفید در ادامه میگوید بسیاری از آنهایی که جان به در بردند، مجبور به ترک کشور و زندگی در کشورهای دیگر، از جمله آمریکا شدند و با تلاش و مقاومت، جامعه خود را احیا کردند.
این گزارش میافزاید، طی دهههای گذشته جامعه ارمنی مهاجر در آمریکا به راههای مختلف در غنی شدن ایالات متحده مشارکت داشته، اما هرگز تاریخ خود را فراموش نکردند.
کاخ سفید تاکید کرده که قصد آمریکا از به رسمیت شناختن نسلکشی ارامنه متهم کردن دیگران نیست، بلکه میخواهد مطمئن شود چنین رخدادی هرگز تکرار نخواهد شد.
بیشتر در این باره: ترکیه: اقدام احتمالی دولت آمریکا درباره کشتار ارامنه به رابطه دوکشور لطمه میزندیک روز قبل از این، رسانههای ترکیه و آمریکا از مکالمه تلفنی جو بایدن با رجب طیب اردوغان همتای ترک خود خبر داده بودند. بر اساس این گزارشها رهبران آمریکا و ترکیه قرار است در اجلاس ناتو که اواسط سال جاری میلادی برگزار خواهد شد، دیداری داشته باشند.
بر اساس گزارش شبکه سیانان، آقای بایدن به همتای ترک خود اطلاع داده بود که قصد به رسمیت شناختن «نسلکشی» ارامنه را دارد و آن را روز شنبه اعلام میکند.
ترکیه «نسلکشی» ارامنه را رد میکند و میگوید بایگانیهای کشور برای مطالعه و مذاکره این موضوع باز است.
کشتار دستهجمعی ارمنیان از سال ۱۹۱۵ و همزمان با جنگ نیروهای امپراتوری عثمانی با امپراتوری روسیه در مناطقی از ترکیه امروزی، بهویژه در شرق آناتولی، آغاز شد.
جو بایدن اولین رئیس جمهور آمریکا است که رسما این کشتار را «نسلکشی» اعلام میکند.
اخیرا بیش از صد تن از نمایندگان کنگره به رهبری آدام شیفت، رئیس دمکرات کمیته امور امنیتی مجلس نمایندگان در نامهای خطاب به جو بایدن از او خواستند به وعده انتخاباتی خود و به رسمیت شناختن «نسلکشی» ارامنه عمل کند.
کنگره آمریکا در دسامبر ۲۰۱۹ در یک رایگیری نمادین «نسلکشی» ارامنه را به رسمیت شناخت.
با استفاده از گزارشهای سایت کاخ سفید، سیانان و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن