ایران می‌گوید برای اظهارنظر درباره نتیجه مذاکرات با عربستان «هنوز زود است»

سه روز پس از آن‌که عربستان سعودی برای اولین بار انجام مذاکرات بین مقامات این کشور با جمهوری اسلامی را تأیید کرد، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه، ۲۰ اردیبهشت، ضمن تأیید انجام مذاکره بین دو کشور، با تأکید بر «ضرورت تنش‌زدایی در روابط» گفت برای اظهارنظر درباره نتایج این مذاکرات «اکنون زود است».

به گزارش خبرگزاری ایسنا، سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه، با اعلام این‌که موضوع مذاکرات ایران و عربستان «هم مسائل دو جانبه و هم منطقه‌ای بوده است» تأکید کرد که جمهوری اسلامی از «این گفت‌وگوها و رفع کدورت‌ها استقبال می‌کند».

پیشتر، ۱۷ اردیبهشت ماه، رائد بن خالد قرملی، مسئول سیاستگذاری وزارت خارجه عربستان سعودی، نیز اعلام کرده بود که هدف مذاکرات آن کشور با ایران کاهش تنش‌های منطقه‌ای است ولی هنوز نمی‌توان در مورد نتایج این مذاکرات قضاوت کرد. با این حال او افزوده بود که ارزیابی عربستان «به اقدامات عملی و قابل تأیید بستگی دارد و نه ادعاهایی که مطرح می‌شود».

مناسبات دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی دو کشور در سال ۱۳۹۵ در پی حمله گروهی از معترضان به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در ایران قطع شد.

علاوه بر این، یکی دیگر از عوامل مهم تنش در مناسبات ریاض و تهران جنگ یمن است؛ تنشی که پس از حملات موشکی به تأسیسات نفتی عربستان سعودی در سال ۹۸ افزایش یافت. ریاض و واشینگتن ایران را مسئول این حملات اعلام کردند، ولی تهران این ادعا را تکذیب کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران امروز در این باره و نیز اخبار منتشرشده در مورد سفر امیر قطر به عربستان و این‌که گفته شده یکی از دستورکارهای این سفر مسئله یمن خواهد بود، گفت: «ما از هر ابتکاری برای حل موضوع یمن استقبال می کنیم.»

در هفته‌های اخیر که مذاکرات برای احیای برجام آغاز شده عربستان سعودی از قدرت‌های جهانی خواسته است که در این مذاکرات شروط سخت‌تری برای ایران تعیین کنند.

تهران و ریاض در جنگ داخلی سوریه و سیاست لبنان نیز از جناح‌های رقیب حمایت می‌کنند، ضمن آن‌که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از افزایش نفوذ ایران، روسیه و ترکیه در صحنه سیاست سوریه نیز نگران‌اند.

در کنار خبرهای مربوط به انجام مذاکرات میان ریاض و تهران، خبرهایی مبنی بر سفر احتمالی محمدجواد ظریف به امارات نیز در روزهای اخیر منتشر شد.

سخنگوی وزارت خارجه در این باره با تأکید بر این‌که در یک سال گذشته «گفت‌وگوهایی در سطوح مختلف چه به صورت حضوری و چه به صورت برخط بین دو کشور برقرار بوده»، اضافه کرد که سفر وزیر خارجه ایران به امارات در دستور کار بوده و «موقعی که شرایط سفر فراهم شود، این سفر انجام خواهد شد.»