خامنه‌ای خواستار «اعاده حیثیت» برخی ردصلاحیت شدگان شد

آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، با اشاره به ردصلاحیت برخی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری گفت «در جریان عدم احراز صلاحیت به برخی کسانی که احراز صلاحیت نشدند جفا و ظلم شد» و از «دستگاه‌های مسئول» خواست که «جبران» و «اعاده حیثیت» کنند.

او که روز جمعه ۱۴ خرداد در یک سخنرانی عمومی درباره انتخابات سخن می‌گفت، به اخبار منتشر شده درباره خانواده و فرزند برخی کاندیدا اشاره داشت که احتمالا به اخبار منتشره درباره علی لاریجانی و زندگی فرزند او در آمریکا باز می‌گردد.

علی خامنه‌ای بدون اشاره به جزییات گفت «گزارش‌های خلافی بود که بعد هم مشخص شد که خلاف است».

در پی این سخنرانی، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در توییتی سخنان رهبر جمهوری اسلامی را «حکم» دانست و نوشت: «شورای نگهبان با اذعان به اینکه مصون از خطا نمی باشد به زودی نظر خود را اعلام خواهد کرد».

پیش از این صادق لاریجانی، صادق آملی لاریجانی،عضو فقهای شورای نگهبان، از دخالت نهادهای امنیتی در ردصلاحیت‌های گسترده شورای نگهبان به شدت انتقاد کرده بود و نهادهای امنیتی را به «دخالت‌های فزاینده از طریق گزارش‌های خلاف واقع در تصمیم‌سازی‌های» این شورا متهم کرده بود.

وب‌سایت مثلث‌آنلاین به نقل از حسین جعفرزاده از نزدیکان صادق لاریجانی، برادر علی لاریجانی، نوشته بود که یک عضو حقوقدان شورای نگهبان در جلسه بررسی صلاحیت‌ها، بر داشتن تابعیت غیرایرانی دختر علی لاریجانی بر اساس گزارش معاونت ضدجاسوسی وزارت اطلاعات تاکید می‌کرد و علت رد صلاحیت وی نیز این مسئله عنوان شده است.

با این حال، بر اساس این گزارش، صادق لاریجانی پس از این جلسه در تماس با این معاونت و معاونت‌های دیگر وزارت اطلاعات، می‌گوید که این نهادها چنین گزارشی به شورای نگهبان ارسال نکرده‌اند.

علی لاریجانی،‌ مشاور رهبر جمهوری اسلامی و رئیس پیشین مجلس از چهره های شاخصی است که در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان ردصلاحیت شده است.

او ششم خرداد ماه گفت که شورای نگهبان دلایل رد صلاحیت وی را «جور کرده»، این دلایل را هنوز به وی ارائه نکرده و «مشکل‌شان چیز دیگری» است.

علی مطهری، نماینده مجلس دهم نیز با اشاره به سخنان رهبر جمهوری اسلامی گفته است که «شورای نگهبان باید جلسه‌ای تشکیل دهد و حداقل آقای لاریجانی را تایید صلاحیت کنند».

او تاکید کرده است که اگر تصمیمی جز این گرفته شود، «جبران معنی نمی‌دهد».

در همین حال، مهدی فضائلی، معاون رسانه دفتر نشر آثار رهبر جمهوری اسلامی، گفته است که تذکر رهبر جمهوری اسلامی ربطی به شورای نگهبان نداشته و «تاثیری در نتیجه اعلام شده» ندارد. حساب اینستاگرام دفتر نشر آثار رهبر جمهوری اسلامی نیز این توییت را منتشر کرده است.

انتخابات ریاست جمهوری ۲۸ خرداد ماه در حالی برگزار خواهد شد که به روال ۴۳ سال گذشته با رد صلاحیت گسترده منتقدان جمهوری اسلامی همراه است.

شورای نگهبان این بار نامزدهای اصلی اصلاح‌طلبان از جمله اسحاق جهانگیری معاون رئیس‌ جمهوری، مصطفی تاجزاده معاون سابق وزیر کشور و مسعود پزشکیان، نائب رئیس سابق مجلس را رد صلاحیت کرده است.

در انتخابات این دوره، کاهش مشارکت مردم به نگرانی عمده مسئولان حکومت تبدیل شده است و رهبر جمهوری اسلامی نیز در سخنرانی امروز خود از همه خواست که در انتخابات شرکت کنند.

کاهش بی‌اعتمادی به صندوق‌های رای و حکومت جمهوری اسلامی، گسترش فقر و نارضایتی گسترده مردم از وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، تداوم برخوردهای امنیتی، سرکوب گسترده و خونین اعتراضات مردمی به ویژه در آبان ۹۸، پنهان‌کاری درباره سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی به دست سپاه، سوءمدیریت همه‌گیری کرونا و رد صلاحیت گسترده نامزدها از جمله دلایلی است که برای کاهش اقبال مردم و دفاع از تحریم انتخابات مطرح شده است.