در پی انتشار گزارشهایی از حرکت ناوهای نظامی ایران به مقصد احتمالی ونزوئلا، شبکه سیانان گزارش داده است که پنتاگون و آژانسهای اطلاعاتی آمریکا این ناوها را از نزدیک زیر نظر دارند.
مقامات آمریکایی به سیانان گفتهاند هنوز مقصد نهایی این ناوها دقیقا مشخص نیست اما نهادهای امنیتی در تلاش هستند بدانند هدف ایران از اعزام این ناوها چیست.
ناوهای نظامی ایرانی هماکنون در شرق آفریقا هستند و معلوم نیست آیا وارد اقیانوس اطلس خواهند شد یا نه. با این حال، جمهوری اسلامی از این مسیر غیرمتعارف و بسیار طولانی معمولا برای انتقال سوخت و نفت به ونزوئلا استفاده میکند. مسیر نزدیک کشتیرانی میان دو کشور از تنگه سوئز میگذرد، اما حرکت در این مسیر باعث میشود کشتیها نتوانند از دید شرکتهای ردیابی نفتکشها پنهان شوند.
هم ونزوئلا و هم ایران تحت تحریم آمریکا هستند و هر دو کشور تلاش میکنند در اتحاد با یکدیگر تحریمهای آمریکا را دور بزنند.
این گزارش میگوید هنوز معلوم نیست ناوهای ایرانی حامل تسلیحات نظامی برای ونزوئلا هستند یا نه، اما بر اساس گفته چندین مقام آمریکایی، عکسهای ماهوارهای نشان میدهد یکی از این ناوها حامل قایقهای تندرو هجومی کوچک است که سپاه پاسداران معمولا برای تهدید ناوهای آمریکایی در خلیج فارس استفاده میکند.
مقامات آمریکایی به سیانان گفتهاند که نهادهای امنیتی این کشور از دو هفته پیش دو ناو ایرانی را تحت نظر دارند. این ناوها چند روز پیش سواحل شرقی آفریقا را رد کردند و انتظار میرفت هفته آینده به دماغه «امید نیک» در جنوبیترین قسمت آفریقا برسند، اما حرکت و سرعت این ناوها نشان میدهد احتمالا تا ماه آینده به دماغه امید نیک نرسند.
یکی از این ناوها، ناو مکران است. اوایل مهر ماه پارسال، دریادار حسین خانزادی، فرمانده نیروی دریایی ارتش، از الحاق نخستین ناو ایرانی با نام مکران و با قابلیت حمل هفت هلیکوپتر و مجهز به تسلیحات و تدارکات گسترده خبر داد؛ ناوی که به گفته او بزرگتر از ناو تدارکاتی خارک خواهد بود.
این ناو که مدل تغییریافته یک نفتکش است، مدتی در بندرعباس کنار اسکله قرار داشت و اوایل ماه شهریور پارسال برای ادامه تغییرات ساختاری به مجتمع صنایع دریایی شهید درویشی وزرات دفاع در بندرعباس برده شد و در حوض خشک این مجتمع قرار گرفت. پس از حدود یکصد روز به آب انداخته شد و اکنون به طور رسمی به نیروی دریایی ارتش ملحق شده است.
جان کربی سخنگوی پنتاگون به سیانان گفته است اگر ناوهای ایرانی به سمت ونزوئلا حرکت کنند، اقدام «تحریکآمیزی» است و تهدیدی برای آمریکا و متحدین آن محسوب میشود.
وی گفته است اگر ناوهای ایرانی حامل سلاح باشند آمریکا هماهنگ با شرکای خود اقدامات مناسب را برای جلوگیری از انتقال آن به ونزوئلا اتخاذ خواهد کرد.
یک مقام آمریکایی به شبکه سیانان گفته است معلوم نیست این ناوها حاوی تسلیحات نظامی باشند یا نه، اما حامل قایقهای تهاجمی کوچک هستند و آمریکا نمیخواهد این قایقها را در آبهای نزدیک خود ببیند.
یک مقام دیگر آمریکایی نیز گفته است این ناوها طی روزهای گذشته مسیرهای «گیجکنندهای» را طی کردهاند و دقیقا معلوم نیست آیا به سمت اقیانوس اطلس خواهند آمد یا نه.
این گزارش میافزاید شاید پیام ایران در میانه مذاکرات هستهای این باشد که در نزدیکی اقیانوس اطلس هشدار دهد «ما اینجا هستیم و حضور داریم». این مقامات اظهار امیدواری کردهاند که ایران ناوهایش را به سواحل خود بازگرداند.
با استفاده از گزارشهای سیانان و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن