بحران سیاسی در اسرائیل؛ تجمع حامیان نتانیاهو، افزایش تهدید‌ها علیه نفتالی بنت

نفتالی بنت، رهبر حزب راستگرای «یامینا» می‌خواهد با دوران نخست‌وزیری نتانیاهو پایان دهد

سه روز پس از «موافقت قطعی» رهبران هشت حزب در اسرائیل برای تشکیل ائتلافی که پایه یک دولت جدید شود، رئیس مجلس اسرائیل از دو رهبر اصلی این ائتلاف خواست که سند توافق و جزییات آن را رسما به کنست ارائه کنند.

به گزارش جروزالم پست، یاریو لوین، رییس کنست (مجلس اسرائيل)، از یائیر لاپید رهبر حزب «یش آتید» و نفتالی بنت، رهبر حزب «یامینا»، خواسته است که روز دوشنبه، ۱۷ خرداد، سند این ائتلاف را به مجلس ارائه کنند.

شماری از سیاستمداران حامی ائتلاف جدید در روزهای گذشته ابراز نگرانی کرده بودند که رییس مجلس به دلیل وابستگی به حزب لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو، در روند معرفی و رای اعتماد به دولت جدید «سنگ‌اندازی» کند.

پیش از این رئوون ریولین، رییس جمهوری کنونی که خود ماه آینده دوران ۷ ساله‌اش به پایان می‌رسد و یائیر لاپید، رهبر ائتلاف جدید، از رییس مجلس خواسته بودند به دور از وابستگی حزبی، «وظیفه قانونی خود را سریعا انجام دهد».

در همین حال، رییس کنست هنوز تاریخ مشخصی برای برگزاری نشست رای اعتماد به دولت جدید تعیین نکرده است.

از سوی دیگر، نامه‌ای با امضای ۶۰ نماینده از میان ۱۲۰ نماینده مجلس به هیات رییسه مجلس ارائه شده که تاکید دارد رییس این دوره مجلس باید تغییر کند و فردی از حامیان ائتلاف به این مقام برسد.

پس از انتخابات پارلمانی دو ماه و نیم پیش در اسرائیل، یاریو لوین که از سوی حزب لیکود در دوره گذشته به ریاست کنست رسیده بود، در این مقام ابقا شده بود.

در صورت آغاز به کار دولت جدید که به مفهوم راندن بنیامین نتانیاهو و حزب لیکود به جناح اپوزیسیون است، از دست رفتن ریاست مجلس نیز ضربه دیگری به حضور سیاسی حزب لیکود محسوب خواهد شد.

بنیامین نتانیاهو در همین حال بار دیگر از نمایندگان احزاب راستگرایی که با یائیر لاپید و نفتالی بنت متحد شده‌اند، خواسته است تا در روز رای اعتماد به دولتی که بر اساس ائتلاف این رقیبان تشکیل خواهد شد، رای منفی بدهند.

او ائتلاف تشکیل شده برای خلعیت او از قدرت را «خیانت» به اسرائیل و آرمان‌های آن نامیده و تاکید کرده که روی کار آمدن چنین دولتی، «تنها ایران و حماس را خشنود می‌کند».

آقای نتانیاهو همچنین از احزاب مذهبی که در ائتلاف تشکیل شده هیچ نقشی ندارند، خواسته است فعالان و حامیان خود را به کار گرفته و مانع از عملی شدن آغاز به کار دولت جدید شوند.

صدها تن از حامیان بنیامین نتانیاهو روزهای جمعه و شنبه در برابر خانه شماری از سیاستمداران راست‌گرایی که به ائتلاف جدید تجمع کرده‌ و خواستار همکاری آنها برای جلوگیری از تشکیل دولت جدید شده‌اند.

بیشترین تظاهرات در برابر خانه آیلت شاکد، سیاستمدار شماره دو در حزب «یامینا» برگزار شده است. بتسال‌ال اسموت‌ریچ، رهبر حزب «صهیونیست‌های دینی» که پیش‌تر متحد «یامینا» بوده، در صدر تظاهرکنندگان در برابر خانه خانم شاکد، او را به «خروج از ائتلاف شرم‌آور و خائنانه به ملت یهود و آرمان صهیونیسم» تشویق می‌کند.

یائیر نتانیاهو، پسر بنیامین نتانیاهو، نیز با انتشار آدرس خانه نیر اورباخ، یکی از نمایندگان حزب «یامینا»، ظاهرا حامیان پدرش را به تظاهرات با هدف فشار بر این نماینده تشویق کرده بود.

حزب «یامینا» تایید کرده که آقای اورباخ در حمایت از ائتلاف جدید مردد بوده اما پس از دیدار روز جمعه با نفتالی بنت، گفته است که در کار تشکیل دولت جدید اخلال نخواهد کرد.

در هر حال، پس از این رویداد، شبکه‌های عمده اجتماعی شامل توییتر، اینستاگرام و فیسبوک، صفحات پسر بنیامین نتانیاهو را موقتا از دسترس او خارج کردند.

نظر به افزایش تهدیدها از ناحیه راستگرایان علیه نفتالی بنت، که قرار است دو سال نخست در دولت احتمالی جدید نخست وزیر باشد، شباک، سازمان امنیت داخلی اسرائیل، تدابیر شدید امنیتی برای حفظ جان او و خانواده‌اش را به سطح تدابیر امنیتی برای یک نخست وزیرِ در قدرت ارتقا داده است.

حضور گسترده نیروهای آموزش دیده شباک در «یگان حفظ جان شخصیت‌ها و مقامات» در کنار خانه نفتالی بنت در شهر «رعنانا» در حومه تل‌آویو و هنگام ترددهای او با خودروهای ضد گلوله، تاکنون برای هیچ کاندیدای نخست‌ وزیری اعمال نشده بود.

نفتالی بنت گفت به فرزندانش گفته است که باید آگاه باشند پدر آنها اکنون «منفورترین فرد» در اسرائیل است.

شباک همچنین نظر به «افزایش تهدیدها» علیه خانم شاکد، تدابیر امنیتی برای حفظ جان او را افزایش داده است.

رسانه‌های اسرائیل در این ارتباط یادآور شده‌اند که اسحاق رابین، نخست وزیر دهه ۹۰ میلادی، پس از امضای توافق صلح با سازمان آزادیبخش فلسطین بارها از سوی راستگرایان افراطی اسرائیلی به مرگ تهدید شده بود اما خود او و نیز سازمان شباک این تهدیدها را بسیار وخیم تلقی نکرده و سرانجام یک دانشجوی افراطی یهودی اسرائیلی به نام ایگال عامیر اسحاق رابین را کشت.

ائتلاف تشکیل شده که ظاهرا قرار است به ۱۵ سال نخست وزیری بنیامین نتانیاهو پایان دهد، غیر از حزب معتدل «یش آتید» شامل سه حزب راستگرای «یامینا»، «اسرائیل بیتنو» و «تیکوا خاداشا»، دو حزب میانه «کارگر» و «آبی- سفید»، حزب چپ «مرتس» و حزب «الموحده» است.

هشت حزب ناهمگونِ یادشده در مجموع ۶۱ کرسی از ۱۲۰ کرسی مجلس را در دست دارند و تغییر عقیده هر یک از آنها ثبات دولت را با خطر روبرو خواهد کرد.

تشکیلات نوپای عربی «الموحده» با ایده‌های اسلامگرایانه به رهبری منصور عباس، که بخشی اندک از اعراب شهروند اسرائیل را نمایندگی می‌کند، نخستین حزب از اعراب است که رسما وارد یک ائتلاف دولت اسرائیل می‌شود.

تا پیش از این، احزاب عرب‌های اسرائیل پیوستن به دولت در این کشور را خیانت به فلسطینی بودن خود تلقی می‌کردند.