از اواخر دهه 70 خورشیدی جوانان ایرانی با موج چهارم اقتصاد جهانی که به آن نت ورک مارکتینگ یا بازاریابی شبکهای میگویند، آشنا شدند. اولین بار این آشنایی از طریق برگههای گران قیمت پنتاگونا صورت گرفت. از اوایل دهه 80 خورشیدی فعالان گلد کوئست برای به دست آوردن سکههای طلای این شرکت باید افراد گوناگونی را به عنوان بازاریاب وارد شبکه میکردند تا خودشان به یک سرشاخه تبدیل شوند. تا پیش از سختگیریهای مقامات جمهوری اسلامی گلد کوئست در بین شبکه دوستان رواج داشت اما از آن پس خانوادهها به مشتریان پر و پا قرص آن تبدیل شدند. «نگاه تازه» در یک گزارش ویژه نظرات چند جوان را در مورد نت ورک مارکتیک بویژه گلد کوئست در ایران جویا شد. ابراهیم سلیمانی (رادیو فردا، تهران): از اواخر دهه 70 خورشیدی جوانان ایرانی با موج چهارم اقتصاد جهانی که به آن نت ورک مارکتینگ یا بازاریابی شبکهای میگویند، آشنا شدند. اولین بار این آشنایی از طریق برگههای گران قیمت پنتاگونا صورت گرفت. از اوایل دهه 80 خورشیدی فعالان گلد کوئست برای به دست آوردن سکههای طلای این شرکت باید افراد گوناگونی را به عنوان بازاریاب وارد شبکه میکردند تا خودشان به یک سرشاخه تبدیل شوند. تا پیش از سختگیریهای مقامات جمهوری اسلامی گلد کوئست در بین شبکه دوستان رواج داشت اما از آن پس خانوادهها به مشتریان پر و پا قرص آن تبدیل شدند.
برای یک گلد کوئستی همه چیز از لحظه پرزنت شدن شروع میشود. جوانهایی که در این راه تجربه دارند، با قیاقههای خیلی جدی مینشینند و برای یک گلد کوئستی تازه وارد از چم و خم کار میگویند.
پارسا که دانشجوی رشته نساجی است و میگوید که ماهی 400 هزار تومان حقوق داشته از شغل قبلی خودش استعفا داده و الان تنها در حیطه گلد کوئست فعالیت میکند. او درباره نحوه ورودش به سیستم میگوید در یکی از دوستانش او را پرزنت کرده و از این کار راضیست. وی میگوید این کار به وی قدرت داد به طوری که توانست پول به دست بیاورد.
حامد که کار عکاسی میکند، معتقد است جذابیت شیوههای اقتصادی و تبلیغی گلد کوئست باعث شد او در کنار کارش در این زمینه هم فعالیت کند. وی شکل این تجارت را جذاب میداند.
محمد که کارشناسی روابط بینالملل خوانده و کار تجاری میکند درباره گرایش جوانها به این گونه فعالیتها میگوید بخش مهم آن اینست که در این سیستم تعدادی جوان دور هم جمع میشوند، و خیلی از نیازهای روانی این افراد در جلسات برطرف میشود. وی ارتباط و آشنایی افراد در این گونه سیستمها را عامل مهم دیگری برای استقبال جوانان از این فعالیتها میداند.
از چندی پیش فعالیتهای گلد کوئست با مخالفت جمهوری اسلامی و تبلیغات منفی رسانههای دولتی روبرو شد و فعالیتهای این شرکت را مغایر با قوانین داخلی ایران اعلام کردند که ضرر و زیان هنگفتی به اقتصاد مملکت وارد میکند و در همایشی در دانشکده فنی دانشگاه تهران اعلام شد 90 درصد کسانی که جذب شبکههای گلد کوئست میشوند، زیان میکنند.
مصطفی که کار گرافیکی میکند میگوید در چارچوب جمهوری اسلامی با خیلی از مسائل پیش پا افتاده مخالفت میشود. به گفته وی گلد کوئست هم یکی از آنهاست.
محمد در مخالفت با این سیستم میگوید اکثر کالاهایی که مبادله میشود، کالاهایی است که کالای مصرفی نیست و کالای لوکس است. ایراد بزرگتر این بیزینس از نظر وی وجود شرکتها در خارج از کشور است که باعث خروج ارز از کشور میشود.