روزنامه شرق در گزارشی خبر داده است مؤسسه برکت که از نهادهای اقتصادی زیر نظر دفتر رهبر جمهوری اسلامی است، برای پیشفروش ۱۲۰ میلیون دُز واکسن برکت یک میلیارد دلار از «محل اعتبارات دولتی» گرفته است.
خبر پیشفروش این میزان واکسن در حالی که اعلام شده است که حجتالله نیکیملکی، مسئول روابط عمومی «ستاد اجرایی فرمان امام» که مؤسسه برکت زیر نظر آن است، به روزنامه شرق گفته است «تا پایان هفته تعداد دُز واکسن تحویلی به وزارت بهداشت از پنج میلیون دُز عبور خواهد کرد». طبق وعده قبلی قرار بود این مؤسسه تا پایان شهریور ۵۰ میلیون واکسن تحویل دهد.
علی تاجرنیا، نماینده پیشین مجلس که خبر پرداخت یک میلیارد دلار به موسسه برکت را داده، گفته است سعید نمکی، وزیر سابق بهداشت، حامی اصلی تولید واکسن برکت بود و با وجود اینکه مؤسسه رازی در «مرحله تحقیقات» از مؤسسه برکت برای تولید واکسن «خیلی جلوتر» بود، «به هر ترتیب تصمیم بر تولید برکت بود».
پیش از این، علیرضا عباسی، نماینده کرج در مجلس گفته بود برخی با کارشکنی اجازه «تولید به موقع» واکسن رازی را ندادند و « اگر آذرماه گذشته این اجازه به آنها داده میشد، میتوانستند درصد قابل توجهی واکسن تولید کنند».
در ماههای گذشته، محمد مخبر، رئيس ستاد اجرایی فرمان امام، که اکنون معاون اول ابراهیم رئیسی شده است، بارها وعده تولید میلیونی واکسن را داده بود.
بیشتر در این باره: رئیس کمیسیون بهداشت: خرید واکسن به خاطر پروژه واکسن داخلی به تأخیر انداخته شداو پنجم اردیبهشت امسال گفت تا آخر تیرماه ۱۲ میلیون و تا آخر مرداد ۳۰ میلیون و تا آخر شهریور ۵۰ میلیون دُز واکسن تولید میکنیم. آقای مخبر این وعده را روز ۱۶ تیرماه امسال هم تکرار کرد.
این موضوع از این نظر حائز اهمیت شده است که به اذعان حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجلس، خرید واکسن به خاطر پروژه ساخت واکسن داخلی به تأخیر انداخته شد.
در هفتههای اخیر درخواستهای متعددی از جمله از طرف نمایندگان مجلس درباره پاسخگویی محمد مخبر درباره وعده تولید ۵۰ میلیون واکسن مطرح شده است ولی آقای مخبر تاکنون توضیحی درباره این موضوع نداده است.
علاوه بر وعده ساخت واکسن در داخل، فرمان ممنوعیت واردات واکسن از بریتانیا و آمریکا که از سوی رهبر جمهوری اسلامی صادر شد نیز در کندی واردات واکسن خارجی نقش داشت.
علی تاجرنیا، نماینده پیشین مجلس، با اشاره به این موضوع گفته است این دستور «عملا دست مسئولان را برای واردات واکسن آسترازنکا در ابتدای مسیر بست».
دولت ایران در هفتههای اخیر با سرعت دادن به روند واکسیناسیون وعده است که تا اواسط بهمن امسال پروژه واکسیناسیون عمومی را به پایان میرساند.