علیرضا پیمان پاک، رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و سوریه، با تایید ممنوعیت واردات قطعات خودروی ساخت ایران به سوریه، گفته است قرار است وزیر صنعت و معدن ایران برای حل این مشکل و «رفع مشکلات ارزی و صادرات» به سوریه سفر کند.
او به خبرگزاری ایرنا گفته است که سایپا و ایرانخودرو در سوریه کارخانه تولید خودرو دارند ولی «در ماههای اخیر سوریه قانون جدیدی در زمینه واردات قطعات خودرو وضع کرده که بر اساس آن ورود لوازم یدکی ممنوع شده» و تولیدات شرکت سایپا در سوریه کاهش یافته است.
بازار خودرو سوریه نیز از بازارهای صادراتی بزرگ ایران بود که به دلیل جنگ داخلی این کشور عملاً از دست خودروسازان ایرانی خارج شد و روز ۲۴ آبان امسال سایت اتاق بازرگانی تهران از «لغو مجوز واردات خودرو از ایران به سوریه توسط دولت سوریه» خبر داد.
اتاق بازرگانی تهران مجوز واردات خودرو ساخت ایران از سوی دولت سوریه «طی دستکم یک سال و نیم اخیر لغو شده و هیچ خودرو تولید داخل به این کشور اجازه ورود به این کشور را ندارد».
بیشتر در این باره: شاید وقتی دیگرعلاوه بر شرکت سایپا، شرکت ایران خودرو نیز کارخانهای با سه سالن مجهز در این کشور احداث کرده ولی تولید ندارد.
به گفته رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و سوریه، مشکلات ایران خودرو مربوط به سهامداری این شرکت است و قرار است به زودی این مشکل حل شود.
علاوه بر سوریه، رئیس اتاق بازرگانی ایران و آذربایجان روز چهارشنبه ۲۶ آبان از توقف صادرات خودرو به آذربایجان «بهدلایل سیاسی» خبر داد و اعلام کرد پروژه مشترک ایران و جمهوری آذربایجان در حوزه خودرو نیز متوقف شده است.
بهگفته این مقام مسئول، در حال حاضر «نهتنها در مورد خودرو که در مابقی صنایع هم که صنعتگران ما در آذربایجان کار را شروع کرده و کلنگزنی کرده بودند، متأسفانه الان تعطیل شدهاند».
پیش از این گزارش شده بود که صادرات خودروهای ایرانی به عراق منتفی شده و مهمترین دلیلی که سبب شد عراق خودروهای ایرانی را نپذیرد این بود که خودروسازان ایران استانداردهای بینالمللی را رعایت نمیکنند.
با این حال برخی فعالان بازار «تحریمها و سنگاندازیهای آمریکاییها» را دلیل دیگر این وضعیت اعلام کردهاند، ضمن آنکه در عراق خدمات پس از فروش برای خودروهای ایرانی وجود ندارد.