رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، با اشاره به توافق این نهاد با دولت ایران برای نصب دوربینهای جدید در تاسیسات هستهای کرج، گفته است این نهاد این تاسیسات را به خوبی میشناسد و اگر در طول دورهای که امکان بازرسی از این مکان را نداشته است، تغییری در آنجا رخ داده باشد، میتواند متوجه بشود.
او که روز جمعه ۲۶ آذر در یک نشست خبری درباره توافق ایران و آژانس توضیح میداد، نمونهای از دوربینهایی که قرار است در تاسیسات نصب شوند را همراه خود آورده بود و توضیح داد این دوربینها مهر و موم میشوند و نمیشود اطلاعات آنها را دستکاری کرد و چون به شبکه وصل نیستند، حملات سایبری بر آنها تاثیری ندارند.
تاسیسات هستهای کرج تیرماه امسال هدف یک حمله منتسب به اسرائيل قرار گرفت و پس از آن ایران که میگفتند در جریان این حمله دوربینهای آژانس نیز آسیب دیده است، اجازه ورود بازرسان به این تاسیسات و همچنین تعویض حافظه دوربینهای نصبشده را نداد.
مقامهای ایران در ادامه گفتند که ممکن است که این دوربینها در جریان حمله هک شده باشند و از آنها برای حمله به تاسیسات استفاده شده باشد.
بیشتر در این باره: ایران با نصب دوباره دوربینهای آژانس در مجتمع سانتریفوژسازی کرج موافقت کردبا وجود مقاومت چندماهه مقامهای ایران برای نصب دوربین جدید، روز ۲۴ آذر رسانهها گزارش دادند که ایران با نصب دوربینهای جدید موافقت کرده است. مقامهای ایران میگویند کماکان تصاویر این دوربینها در اختیار آژانس قرار نمیگیرد و تنها پس از احیای برجام آژانس امکان دسترسی به تصاویر دارد.
رافائل گروسی در نشست خبری امروز خود توضیح داد که آژانس روشهایی متعددی برای ارزیابی اطلاعات مربوط به تاسیسات کرج داد و با وجود اینکه کار سخت شده ولی کارشناسان این نهاد میتوانند اطلاعات دریافت شده را مانند تکههای پازل بهم وصل کنند و دادههای آژانس درباره این تاسیسات را بروز کنند.
او همچنین گفت آژانس کماکان به تصاویر دوربینهایی که اکنون در کرج نصب شدهاند، دسترسی ندارد و دوباره تاکید کرد که درباره نقص اطلاعات مربوط به فعالیتهای هستهای ایران به شدت نگران است.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش از این با اشاره به مشکلات موجود درباره تاسیسات هستهای کرج گفته بود که محدود شدن کار بازرسان باعث میشود که تصویر جامعه جهانی از فعالیتهای هستهای ایران «بسیار تار» شود.
آمریکا پیشتر به ایران هشدار داده بود که موضوع اختلاف با آژانس را در نشست شورای حکام مطرح خواهد کرد ولی پس از توافق ایران و آژانس اعلام کرد که در صورت اجرای این توافق، نشست فوقالعادهای تشکیل نخواهد شد.
در واکنشی دیگر، محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، گفت آژانس باید دوربین نو بیاورد و پس از اینکه تحقیقات پرونده و سوالهای فنی درباره دوربین به پایان رسید، «میتوانند مجدداً دوربین ها را در سایت نصب کنند».
او روز گذشته نیز گفته بود این تصمیم به این خاطر گرفته شده است که «هیچ بهانهای به دست دشمنانی که تلاش میکنند از رسیدن تیم مذاکرهکننده ایرانی به هدف خود که همان لغو تحریمهاست جلوگیری کنند» داده نشود.
پس از اعلام توافق ایران و آژانس، روزنامه کیهان که مدیر آن از سوی رهبر جمهوری اسلامی انتخاب شده، روز پنجشنبه این موافقت را «اقدامی سؤالبرانگیز» نامید و از توافق ایران با آژانس با عنوان «امتیاز در ازای خرابکاری» و «هدیه به مثلث فشار» یاد کرد. موضع روزنامه کیهان توسط عدهای از کاربران شبکههای اجتماعی نیز تکرار شده است.