رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران در منطقه را «خصمانه و خشن» توصیف کرده است و گفته است آنها در یک اشتباه محاسباتی در حال بازی با آتش هستند.
او که به عنوان مذاکرهکننده ارشد آمریکا در حال پیگیری مذاکرات احیای برجام در وین است، در گفتوگویی که روز دوشنبه، ۶ دیماه در نشریه نیویورکر منتشر شده، گفته است ایران ثابت کرده است که از برنامه موشکهای بالستیک خود برای تهدید همسایگانش استفاده میکند و آمریکا درباره میزان تحویل تسلیحات ایران به نیروهای شبهنظامیاش در منطقه نگران است.
ژنرال کنت مک کنزی، فرمانده نیروهای مرکزی آمریکا (سنتکام)، نیز با اشاره به حمله ایران به پایگاه عینالاسد در آمریکا به این نشریه گفته است که برنامه موشکی ایران به تهدیدی فوریتر از برنامه هستهای این کشور تبدیل شده، ایران توان حمله دقیق به اسرائيل دارد و میتواند حملاتی با دقت و حجم بالا در خاورمیانه انجام دهد. او در عین حال تاکید کرده است که اگر بین ایران و آمریکا درگیری رخ دهد، «جنگ خونین» خواهد و آمریکا با وجود آسیبهایی که میبیند، در جنگ درازمدت و «در طول یکسال پیروز خواهد شد».
بیشتر در این باره: گاردین: برنامه پرهزینه ایران برای ایجاد یک گذرگاه شیعی در البوکمال سوریه ادامه دارددر بخش دیگری از این گزارش آمده است که ایران از منطقه البوکمال سوریه به عنوان مرکزی برای قاچاق موشک و فناوریهای نظامی خود به نیروهای شبهنظامی فعال در منطقه به ویژه حزبالله لبنان استفاده میکند.
البوکمال شهری در سوریه است که پاسگاه مرزی در بزرگراه اصلی بغداد-دمشق در آن واقع شده است. این بزرگراه بخشی از اصلیترین مسیر زمینی است که ایران از طریق آن تجهیزات و دیگر نیازهای شبهنظامیان مورد حمایت خود را در سوریه و لبنان تامین میکند.
در ماههای اخیر گزارشهای متعددی از حملات نیروی هوایی اسرائيل به منطقه البوکمال سوریه منتشر شده است.
روزنامه بریتانیایی گاردین نیز مهرماه امسال در یک گزارش میدانی از منطقه اَلبوکمال در مرز سوریه و عراق نوشت برنامه ایجاد «گذرگاه» شیعی ایران به لبنان در این ناحیه «با هزینه زیاد» جریان دارد و یک نظامی ایرانی با نام مستعار «حاج عسکر» اکنون برنامه نفوذ ایران به این منطقه را پیش میبرد.
نشریه نیوریرکر همچنین با اشاره به اینکه ایران سالانه دو تا سه میلیارد دلار برای حمایت از شبهنظامیان وفادار به خود حمایت میکند، نوشته است گروه حزبالله لبنان احتمالا چهارده هزار موشک و همچنین بیش از صد هزار راکت دارد که اکثر آنها متعلق به ایران هستند.
در گزارش این نشریه با اشاره به پیشرفتهای برنامه موشکی ایران، از ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان موشک در جهان نام برده شده که هزاران موشک دارد.
یوزی روبین، رئیس پیشین سازمان دفاع موشکی اسرائیل، نیز گفته است برنامه موشکی ایران پیشرفتهتر از پاکستان است. کارشناسان دیگر نیز به نیویورکر گفتهاند برخی موشکهای ایران از موشکهای کره شمالی بهتر هستند و ممکن است کرهشمالی فناوری موشکی ایران را وارد کند.
مقامهای حکومت ایران هرگونه مذاکره درباره برنامه موشکی را رد کردهاند، میگویند توسعه برنامه موشکی این کشور اهداف دفاعی دارد.
در همین حال سپاه پاسداران که مهمترین برنامههای موشکی ایران را در کنترل دارد، به تازگی یک رزمایش موشکی برگزار کرده است که در آن «حمله به مرکز اتمی دیمونای» اسرائیل شبیهسازی شده است.
مقامهای نظامی ایران میگویند این رزمایش در واکنش به تهدید اسرائيل مبنی بر حمله به تاسیسات هستهای ایران برگزار شده است.
تنشهای لفظی بین مقامهای اسرائیل و ایران در هفتههای اخیر اوج گرفته و وزیر دفاع اسرائيل به ارتش این کشور دستور داده است تا گزینه نظامی در برابر ایران را به گزینه عملی مبدل کنند.
رسانههای اسرائيل نیز گزارش دادند که بنی گانتز دولت بایدن را از «جدول زمانی» ارتش اسرائیل برای حمله به ایران آگاه کرده است.