مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران، میگوید در سالهای اخیر صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران افت شدیدی داشته است و «زمانی ما در کشور ۵ تا ۶ میلیارد دلار صدور خدمات فنی و مهندسی داشتیم اما امروز این میزان کمتر از ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار است».
به گزارش خبرگزاری ایلنا، او با انتقاد از سیاستهای ارزی دولت، گفته است دولت ترکیه در شرایطی که با تورم ۲۰ درصدی مواجه شده، صادراتش را به ۲۲۰ میلیارد دلار رسانده است ولی در ایران با صادرکنندگان به شیوه «بگیر و ببند» برخورد میشود و این برخوردها باعث کاهش صادرات میشود.
آقای خوانساری با اشاره به بحرانهایی چون کسری بودجه، تورم، کاهش ارزش پول ملی و فقر، گفته است: «زمانی که دولت ارز ندارد به چاپ پول دست میزند که باعث افزایش تورم میشود. زمانی هم که ارز دارد شروع به ارزپاشی میکند که منجر به تشدید تورم میشود».
صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران، علاوه بر سیاستهای دولت در زمینه دریافت پول خدمات خود در کشورهای دیگر نیز با مشکلات متعددی مواجه بودهاند.
بیشتر در این باره: "پیمانکاران ایرانی ۸۰۰ میلیون دلار از عراق طلب دارند ولی نمیتوانند وصول کنند"دیماه سال گذشته، بهمن صالحی جاوید، دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران گفته است پیمانکاران ایرانی ۸۰۰ میلیون دلار از شرکتهای دولتی عراق طلب دارند ولی قادر به وصول این مبلغ نیستند.
او همچنین با اشاره به مشکلات سرمایهگذاری در کشور عراق، به مسئولان حکومت هشدار داده که «از دست دادن این بازار بیتدبیری و ظلم جدی به نظام اقتصادی ایران است».
علیرضا کلاهی، رئیس کمیته سازندگان سیم و کابل سندیکای صنعت برق ایران، نیز اخیرا با اشاره به مشکلات فعالان این حوزه برای رقابت در بازارهای خارجی گفت شرکتهای ایرانی در عراق کماکان دچار مشکل هستند، چون باید پول قرارداد خود را به جای دلار به دینار دریافت کنند که ۱۰ درصد زیان دارد و علاوه بر آن برای برداشت پول از بانکهای عراق نیز هزینه زیادی میدهند.
در سالهای اخیر، علاوه بر مسائلی چون ناکارآمدی حکومت، فساد و رانت، مشکلات ناشی از تحریمها و خوداری ایران از پیوستن به اف ای تی اف گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی، باعث شده است که شرکتهای ایرانی برای مراودات اقتصادی دچار مشکلات زیادی شوند.