دبیر دوم کمیسیون کشاورزی مجلس میگوید ما توانستیم در حد «چند صد هزار تن» مشتقات نفتی به برزیل صادر و در ازای آن نهادههای دامی دریافت کنیم.
ذبیحالله اعظمی ساردویی روز جمعه ۱۵ بهمنماه به خبرگزاری ایلنا گفت بحث تهاتر نفت با محصولات کشاورزی نخستین بار در دولت سیزدهم مطرح شده است.
وی گفت: «یکی از کشورهای هدف صادرات مواد پتروشیمی بهخصوص کود ازته (اوره) کشور برزیل است. از سوی دیگر این کشور یکی از تامینکنندگان اصلی ذرت، کنجاله سویا و گوشت ما نیز هست. از اینرو مقرر شد شرکتهای پتروشیمی ازته را که نیاز مبرم این کشور است، تامین و در مقابل این کشور نیازهای ما در زمینه محصولات کشاورزی را برطرف کند.»
اظهارات وی درباره تهاتر مشتقات نفتی برای واردات نهادههای دامی از برزیل در حالی است که آخرین گزارش مرکز آمار برزیل نشان میدهد کل واردات آن از ایران در سال ۲۰۲۱ حدود ۶۵ میلیون دلار و صادراتش به ایران ۱.۹۴ میلیارد دلار بوده است.
به عبارتی صادرات برزیل به ایران تقریبا ۳۰ برابر وارداتش از جمهوی اسلامی است. از این رو تهاتر مشتقات نفتی نمیتواند راهحلی برای موازنه تجارت با برزیل یا روشی موثر برای دور زدن تحریمها در تجارت خارجی باشد.
از طرفی مقایسه آمارهای گمرکی ایران و برزیل نشان میدهد که بخش اعظمی از تجارت دو کشور بنابر عللی که تاکنون اعلام نشده، مستقیما انجام نمیپذیرد.
برای نمونه در حالی که گمرک برزیل کل واردات از ایران را در سال ۲۰۲۱ تنها ۶۵ میلیون دلار گزارش داده، آمارهای گمرک ایران نشان میدهد که حتی در ۹ ماه ابتدایی سال ۱۳۹۹ بیش از ۱۱۶ میلیون دلار کالا به برزیل صادر شده است.
همچنین در حالی که گمرک ایران، واردات از برزیل را حدود ۵ میلیارد دلار گزارش میدهد، گمرک برزیل این رقم را برای سال گذشته میلادی کمتر از ۲ میلیارد دلار عنوان کرده است.
به نظر میرسد بخش بزرگی از تجارت دو کشور توسط واسطههایی از کشورهای دیگر انجام میشود و مقاصد بسیاری از کالاهای صادراتی در آمارهای رسمی گمرکی برزیل یا ایران لحاظ نمیشود.
در همین زمینه، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و برزیل آذرماه امسال اعلام کرد ایران بیش از پنج میلیارد دلار کالاهای اساسی از برزیل وارد میکند، اما صادرات تهران به این کشور کمتر از یکصد میلیون دلار است.
فخرالدین عامریان در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا، همچنین گفته که تعرفه کالای وارداتی از برزیل به ایران ۴ درصد است ولی تعرفه کالای صادراتی ایران به برزیل ۱۰۰ درصد است.
این تعرفه در حالی از رقم ناچیز کالاهای صادراتی ایران به برزیل اخذ میشود که ایران بیش از ۵۰ تا ۶۰ درصد از واردات کالاهای اساسی مورد نیاز خود را از برزیل وارد میکند.
تاکنون گزارشهای زیادی از تهاتر نفت، محصولات نفتی و پتروشیمی ایران با چای سریلانکا، پشم مغولستان، برنج پاکستان و غیره منتشر شده است.
آقای اعظمی ساردویی در ادامه گفته است در حال حاضر تلاش داریم که همین رویکرد یعنی تهاتر نفت و مشتقات آن با محصولات کشاورزی را با دیگر کشورها پی بگیریم و بررسی کنیم که با کدام کشورها میتوانیم در این زمینه مبادله داشته باشیم.
با استفاده از گزارشهای ایلنا، مرکز آمار برزیل، گمرک ایران و سایت رادیو فردا؛ د.خ/س.ن