سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، با اشاره به شرط روسیه در جریان مذاکرات احیای برجام، گفته است این درخواست «جدید» بوده و «هر کشور میتواند درخواستی را مطرح کند. این درخواستها همه در کمیسیون مشترک در وین بررسی میشود».
روسیه از آمریکا خواسته است تضمین کتبی بدهد که پس از احیای برجام، تحریمهای غرب علیه آن کشور به دلیل تجاوز به اوکراین، روی همکاریهای اقتصادی و نظامی مسکو و تهران تاثیر نخواهد گذاشت.
بحث بررسی این شرط در کمیسیون مشترک برجام در حالی مطرح شده است که دو روز پیش خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از یک «منبع نزدیک به تیم مذاکرات ایران» نوشت «موضوعات فیمابین روسیه و آمریکا به مسئله مذاکرات ایران با کشورهای ۱+۴ در وین بیارتباط» است و باید «دو کشور آمریکا و روسیه آن را میان خود حل کنند».
دولت آمریکا نیز پیشتر در واکنش به این درخواست گفته بود تحریمهای آمریکا علیه روسیه، ارتباطی با برجام ندارد.
در دو روز گذشته نیز کشورهای اروپایی حاضر در مذاکرات برجام شامل آلمان، بریتانیا و فرانسه، هشدار دادهاند که پافشاری روسیه بر شرط جدیدش «به گروگان گرفتن» برجام است و میتواند توافق هستهای را از بین ببرد.
مذاکرات احیای برجام که دور هشتم آن در وین در جریان داشت، از دو روز پیش متوقف شده است و مذاکرهکنندگان به پایتختهای خود بازگشتهاند تا درباره شرط جدید روسیه تصمیمگیری شود.
سعید خطیبزاده با اشاره به این موضوع گفته است «مذاکرات مکث دارد» و «در نقطه اعلام توافق قرار نداریم».