مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک ایران و چین، میگوید «بخش زیادی» از مراحل اجرایی سند همکاری ایران و چین «معطل تعیین تکلیف مذاکره» احیای برجام در وین است.
او در گفتوگویی که روز دوشنبه، ۲۲ فروردین، در خبرگزاری ایلنا منتشر شده، گفته است قرار بود دادوستد بازرگانی ایران و چین به سالی ۶۰ میلیارد دلار برسد ولی به دلیل تحریمها «به نیمی از این هم نرسیدیم».
آقای حریری تاکید کرده است که اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، «اتفاق خاصی» رخ نخواهد داد ولی در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات «ظرفیت تجاری ما با چین حداقل دوبرابر این میزانی است که اکنون داریم».
ایران و چین فروردین سال گذشته سند برنامه جامع همکاری ۲۵ ساله امضا کردند و امضای این سند با انتقادات گستردهای در داخل و خارج ایران مواجه شده است و برخی از مخالفان حکومت ایران از آن به عنوان «سند فروش ایران به چین» یاد کردهاند.
مسئولان حکومت ایران بدون انتشار رسمی جزئیات این سند، روز ۲۴ دیماه پارسال اعلام کردند که عملیاتی کردن این سند شروع شده است.
امضای سند همکاری با چین در چارچوب سیاست «نگاه به شرق» دنبال میشود که در سالهای اخیر از سوی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، به عنوان محور سیاست خارجی جمهوری اسلامی تعیین و اعلام شده است.
فروش منابع نفتی ارزان به چین، تسلط چین بر اقتصاد ایران، گسترش همکاریهای امنیتی بین ایران و چین از جمله راهاندازی شبکه ملی اینترنت از جمله انتقادات و نگرانیهایی بوده است که بارها درباره این سند مطرح شده است.