اذعان یک مقام محیط زیست ایران به خطا درباره توله یوزهای تلف‌شده

یک مقام سازمان حفاظت از محیط زیست ایران با اشاره به تلف شدن دو توله یوز آسیایی در پارک ملی و پناهگاه حیات وحش توران اذعان داشت که این سازمان دچار خطاهایی شده است.

حسن اکبری، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت از محیط زیست، دلیل این خطاها را «نداشتن تجربه لازم و متخصص نگهدارنده یوزپلنگ» عنوان کرد و گفت: «پیش بینی سزارین ایران داده نمی‌شد.»

ایران نام یوزپلنگ ماده‌ای است که روز ۱۱ اردیبهشت در سایت مرکز تکثیر یوز ایرانی در پارک توران، استان سمنان، با عمل سزارین صحرایی سه قلو زایید. یکی از این توله‌ها تنها چهار روز بعد از تولد به علت «ناهنجاری و چسبندگی ریه» تلف شد. دومین توله یوز نیز روز سه‌شنبه ۲۷ اردیبهشت در مسیر انتقال از سمنان به بیمارستان تخصصی در تهران تلف شد.

آقای اکبری انتخاب سایت توران برای نگهداری از یوزپلنگ‌ها را «اشتباه» خواند و گفت: «اگر در زمان مدیریت حاضر قرار بود برای این سایت تکثیر تصمیم‌گیری شود، من هرگز این کار را نمی‌کردم.»

وی افزود: «انتخاب زیستگاه طبیعی برای سایت تکثیر خود به خود باعث کم توجهی و بازماندن از حفاظت از زیستگاه می‌شود.»

ایران یکی از آخرین زیستگاه‌های یوزپلنگ ایرانی یا آسیایی است و سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۱ یک برنامه حفاظتی برای نجات این گونه در معرض انقراض تدوین کرد.

کاهش آمار یوزپلنگ ایرانی به ۱۲ قلاده در سال ۱۴۰۰ در حالی رخ داد که شمار این گونه منحصر به فرد در اواخر دهه ۸۰ حدود صد قلاده بود.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری فارس و رادیو فردا؛ س.ن