ترکیه از واردات «گندم دزدیده‌شده از اوکراین» جلوگیری می‌کند

کامیون‌های غلات اوکراین در کریمه

مولود چاووش‌اغلو، وزیر خارجه ترکیه روز پنج‌شنبه دوم تیر گفت کشورش در مورد ادعاهای مربوط به «سرقت» غله اوکراین توسط روسیه تحقیق می‌کند و اجازه نخواهد داد این غلات وارد ترکیه شود.

سفیر اوکراین در آنکارا اواسط خرداد گفت که بازرگانان ترک از جمله خریداران غلاتی هستند که روسیه از اوکراین سرقت کرده و گفت که از مقامات ترکیه خواسته است در زمینه تعقیب و بازداشت مسئولان حمل و نقل و تجارت غلات مسروقه همکاری کند. دولت روسیه «سرقت» غلات اوکراین را تکذیب کرده است.

به گزارش روزنامه صباح چاپ ترکیه، مولود چاووش‌اغلو در یک نشست خبری مشترک با لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا گفت: «ما این ادعاها را بسیار جدی می‌گیریم و در مورد همه آنها تحقیق کرده‌ایم. پس از طرح این اتهامات علیه ترکیه، تحقیقات ما نشان داد که در مدارک باربری مبدأ تمامی این محموله‌ها روسیه بوده‌است. ما به‌طور مشخص نتایج تک تک تحقیقات را به اوکراین اطلاع داده‌ایم.»

روسیه و اوکراین در مجموع حدود یک سوم غلات جهان را تأمین می‌کنند. از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه به دلیل محاصره بنادر اوکراین در حاشیه دریای سیاه صادرات گندم و روغن آفتابگردان از این کشور متوقف شده است.

وزیر خارجه ترکیه افزود: «ما با تصاحب غلات و سایر محصولات اوکراین توسط روسیه یا هر کشور دیگری و فروش غیرقانونی و نامشروع آن در بازار جهانی مخالفیم. دولت ترکیه اجازه نخواهد داد این کالاها وارد کشور شوند.»

دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین در پاسخ به پرسشی در مورد اظهارات وزیر خارجه ترکیه باری دیگر تأکید کرد که روسیه غلات اوکراین را سرقت نکرده است.

سازمان ملل از اوکراین، روسیه و ترکیه خواسته است برای ترابری گندم اوکراین از طریق دریای سیاه مسیرهای امن ایجاد کنند. دولت ترکیه که از طرح سازمان ملل حمایت می‌کند در این مورد با مسکو مذاکره کرده و می‌گوید هنوز توافق نهایی به‌دست نیامده است.

لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا، نیز گفت کشورش برای حل معضل صادرات غله اوکراین با ترکیه همکاری می‌کند. او ضمن تأکید بر نقش مهم ترکیه گفت اگر این مشکل به زودی حل نشود در بحران مواد غذایی در سراسر جهان تأثیر فاجعه‌باری خواهد داشت.

خانم تراس افزود: «کاملاً مشخص است که امنیت بنادر اوکراین و مسیرهای کشتیرانی تجاری باید تأمین شود. بریتانیا حاضر است در این زمینه کمک‌های کارشناسی ارائه دهد. ولی انتقال امن غلات اوکراین مستلزم اقدامات هماهنگ بین‌الملل است.»

وزیر خارجه بریتانیا در بخش دیگری از سخنان خود روسیه را به «بهره‌برداری از گرسنگی به عنوان یک روش جنگی بی‌رحمانه» متهم کرد.

روسیه هرگونه مسئولیتی در بحران مواد غذایی را رد کرده و تحریم‌های غرب عامل این بحران می‌داند.

مولود چاووش‌اغلو نیز بر ضرورت حل سریع این مشکل تأکید کرد و گفت ترکیه از طرح سازمان ملل برای ایجاد یک مرکز کنترل در استانبول برای نظارت بر کشتیرانی بین بنادر اوکراین و یک «منطقه امن» خارج از آب‌های سرزمینی اوکراین حمایت می‌کند.

او یادآوری کرد که این مشکل ممکن است به‌زودی حل نشود و اجرای این طرح هنوز با موانع امنیتی متعددی روبه‌رو است.

وزارتخانه‌های دفاع ترکیه و روسیه روز چهارشنبه اعلام کردند که دو کشور در مورد مذاکره برای یافتن راه‌های حمل غلات اوکراین از مسیر دریای سیاه توافق کرده‌اند. وزارت دفاع ترکیه گفت این مذاکرات طولانی «سازنده و مثبت» بوده است.

ساعاتی پس از انتشار این خبر یک کشتی باربری ترکیه به نام «آزوف کنکورد» بندرگاه ماریوپل را ترک کرد. این اولین کشتی خارجی است که از زمان تهاجم نظامی روسیه در پنجم اسفند از ماریوپل خارج می‌شود.

از سخنان مقامات ترکیه این‌طور برمی‌آید که مسکو در ازای گشودن راه‌های کشتیرانی به بنادر اوکراین خواستار لغو تحریم‌های غرب در مورد صادرات غلات و کود شیمیایی روسیه است.