پکن سفیر آمریکا را احضار و نانسی پلوسی را تحریم کرد

عکس نانسی پلوسی در روزنامه چینی

با تشدید تنش میان آمریکا و چین متعاقب سفر این هفته رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان، از یک ‌سو دولت چین سفیر آمریکا در پکن را احضار و نانسی پلوسی را «تحریم» کرد و از سوی دیگر، آمریکا سفیر چین در واشینگتن را احضار کرد.

وزارت خارجه چین روز جمعه، ۱۴ مرداد، گفت که نانسی پلوسی با سفر به تایوان، در امور داخلی چین «به طور جدی مداخله کرده» و کار او «تلاش برای رخنه در حاکمیت و تمامیت ارضی چین و به خطر انداختن صلح و ثبات تنگه تایوان» بوده است.

این بیانیه اقدامات آمریکا در دوره اخیر را «تحریک‌آمیز و ظالمانه» می‌نامد. سخنگوی وزارت خارجه چین گفت «با وجود نگرانی عمیق و مخالفت قاطع چین»، نانسی پلوسی لجاجت کرد تا از تایوان دیدار کند.

در همین حال، چین نگفت که خانم پلوسی هدف مشخص چه تحریم‌هایی قرار گرفته است.

تصمیم چین به تحریم مقامات ارشد آمریکایی که از «حق» تایوان برای کشوری مستقل دفاع کرده‌اند، امری مسبوق به سابقه است.

پکن برای مثال به مایک پومپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا، نیز ویزای سفر به چین نمی‌داد. خود آقای پومپئو نیز از معاملات بازرگانی و تجاری با شهروندان یا شرکت‌های چینی «محروم شده بود».

چین روز پنج‌شنبه، ۱۳ مرداد، نیز سفیر آمریکا در پکن را احضار کرده بود تا به اعتراض‌ها و انتقادات دولت واشینگتن به «رزمایش» بزرگ نظامی چین در نزدیکی تایوان، اعتراض کند.

آمریکا مانور هوایی و دریایی وسیع چین را که دو روز پس از پایان سفر مناقشه‌برانگیز خانم پلوسی به تایوان آغاز شده و کماکان ادامه دارد، هراس‌افکنی در قبال تایوان و حتی همسایگان این جزیره نامیده است.

با وجود احضار سفیر آمریکا در چین، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، که به شرق آسیا سفر کرده، روز جمعه تاکید کرد که این «بزرگ‌ترین» رزمایش چین، یک اقدام «به‌غایت تحریک‌کننده و خطرناک» است.

کاخ سفید نیز به نوبه خود، روز جمعه چین گانگ، سفیر چین در واشینگتن را فرا خواند تا از این طریق به پکن هشدار بدهد.

به نوشته واشینگتن پست، کاخ سفید در نظر دارد گفت‌وگویی توبیخ‌آمیز با سفیر چین انجام دهد تا به عقوبت «گام‌های تحریک‌آمیز چین» که خود را به صورت «رزمایش» این کشور نشان داده، اخطار بدهد.

چین تاکید دارد که تایوان بخشی از این کشور است و آمریکا حق ندارد مقامات این جزیره را به «جدایی‌طلبی» یا استقلال «تشویق کند».

این در حالی است که ایالات متحده می‌گوید که در سیاستش در قبال چین هیچ تغییری نداده و هم‌چنان پای‌بند خط‌مشی «چین واحد» است.