ادامه حمله متقابل میان اسرائیل و نوار غزه؛ هدف اسرائیل، نیروهای جهاد اسلامی

حمله اسرائیل به غزه،‌ روز شنبه

در دومین روز از بحران جنگی جدید میان اسرائیل و باریکه غزه، ارتش اسرائیل روز شنبه، ۱۵ مرداد، به حملات هوایی و توپخانه‌ای خود در نقاط مختلف غزه ادامه داد و از سوی دیگر، نیروهای سازمان جهاد اسلامی فلسطینی حملات راکتی به سوی اسرائیل را دنبال کردند.

در این میان در حالی که طرفین از عزم خود برای ادامه حملات خبر می‌دهند، تلاش برخی کشورهای منطقه برای پایان دادن سریع به این وضعیت آغاز شده است.

ارتش اسرائیل می‌گوید که عملیات «سپیده‌دم» را از عصر روز جمعه، ۱۴ مرداد، مشخصا علیه نیروهای سازمان جهاد اسلامی فلسطین و با اهداف «پیش‌گیرانه» آغاز کرد.

مقامات ارتش اسرائیل تاکید کرده‌اند که در این مرحله عملیات متوجه نیروهای جهاد اسلامی فلسطین است. آنان به نام حماس که حاکم عملی نوار غزه در ۱۵ سال اخیر بوده، اشاره نکرده‌اند.

اسرائیل روز شنبه یک ساختمان پنج طبقه در غزه را منهدم کرد و به موتورسوارانی که آن‌ها را عضو نیروهای شلیک راکتی جهاد اسلامی معرفی کرد، حمله کرد.

در نخستین بمباران سنگین اسرائیلی در غزه در شامگاه جمعه، ابتدا تیسیر الجعبری، از فرماندهان مهم میدانی شاخه نظامی جهاد اسلامی، کشته شد.

زیاد نخاله، دبیرکل سازمان جهاد اسلامی فلسطین، در سخنانی بعد از آغاز عملیات اسرائیل گفت که نیروهای او مقهور نخواهند شد و «دفاع خواهند کرد».

به گفته آقای نخاله، اصولا نبرد سیف‌القدس ۲ آغاز شده است. سیف‌القدس نام عملیاتی بود که سازمان‌های مسلح فلسطینی غزه بهار سال گذشته در واکنش به اقدامات اسرائیل در قبال مسجدالاقصی و محله در شرق بیت‌المقدس/ اورشلیم انجام دادند.

اسماعیل هنیه، دبیرکل حماس، نیز از مقر خود در دوحه در قطر اعلام کرد که «اشغالگران» از خط قرمز «عبور کرده‌اند».

با این حال، به گفته رسانه‌های اسرائیل، نیروهای عملیاتی حماس که توان راکتی قوی‌تری دارند، در دفاع از جهاد اسلامی فلسطین، هنوز اقدامی نکرده‌اند.

اما «سرایا القدس»، شاخه نظامی جهاد اسلامی فلسطین، ظهر شنبه گفت که «مجاهدان» آن، همراه با سایر «گروه‌های مقاومت در غزه» واکنش نشان خواهد داد.

تا زمان نگارش این گزارش، ۱۸ تن در غزه بر اثر حملات هوایی اسرائیل کشته شدند. یکی از کشته‌های اولیه یک طفل پنج ساله بود که در ساختمانی کشته شد که تیسیر الجعبری به یکی از آپارتمان‌های آن رفته بود.

جهاد اسلامی ظهر شنبه اعلام کرد حدود ۲۰۰ راکتی که در ۱۸ ساعت به اسرائیل شلیک کرد، همگی کوتاه‌برد بوده و هنوز از راکت های برد بلند استفاده نکرده است.

اسرائیل اوایل هفته گذشته بسام السعدی، یک مقام ارشد جهاد اسلامی فلسطین را در اردوگاه جنین همراه با دامادش دستگیر کرد. این رهبر جهاد اسلامی پیشتر ۱۵ سال را در حبس در اسرائیل گذرانده بود. اسرائیل گفته است که مظنون بوده که بسام السعدی می خواسته نیروهای مسلح این سازمان را در کرانه باختری دوباره ساماندهی کند.

در دور جدید بحران نظامی، در طرف اسرائیلی تا ظهر شنبه، پنج تن شامل دو سرباز زخمی شدند.

با این حال، صدای آژیری که از احتمال وقوع حمله راکتی آگاه می‌دهد، در شمار زیادی از شهرک‌های اسرائیلی نزدیک به غزه مانند بنادر اشکلون و اشدود بلند است.

بیشتر در این باره: شلیک ۱۰۰ راکت از غزه در واکنش به حمله هوایی اسرائیل؛ تلاش مصر برای توقف درگیری‌ها

شهر بت یام دورترین نقطه‌ای است که شامگاه ۱۴ مرداد راکت به سوی آن از غزه شلیک شد، اما سامانه دفاعی گنبد آهنین راکت را شکار کرد. این شهر که ساکنان ایرانی زیادی دارد، در نزدیکی تل‌آویو است.

رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند که در تل‌آویو و نقاط دیگر نیز رفت و آمد در آخر هفته به طرز محسوسی کاهش یافته و مردم نگران احتمال شلیک راکت هستند.

برخی فعالیت‌ها مانند مسابقه فوتبال میان دو تیم پرآوازه اروپایی که قرار بود شنبه شب در اسرائیل برگزار شود، به خاطر نگرانی‌های امنیتی لغو شد.

همزمان احتمال توقف فعالیت پروازهای غیر نظامی در تنها فرودگاه بین‌المللی اسرائیل به نام بن‌گوریون و انتقال پروازها به فرودگاه رامون مطرح شده و شماری از نیروهای عملیاتی پروازها پیشاپیش به رامون منتقل شدند.

این گزارش‌های تایید نشده افزوده که نیروهای جهاد اسلامی راکت‌های «بدر ۳» را برای شلیک به بن‌گوریون آماده می‌کنند.

یائیر لاپید، نخست ‌وزیر دولت انتقالی، روز شنبه همراه با فرماندهان ارشد نظامی و سران سازمان‌های امنیتی تشکیل جلسه داد تا اوضاع را ارزیابی کند.

گزارش‌ها حاکی از تماس‌های مصر، قطر و عوامل دیگر با دو طرف اسرائیلی و فلسطینی برای پایان دادن وضعیت است.

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، نیز در تماس تلفنی با بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، خواهان «شکیبایی» دو طرف شد.

تشکیلات خودگردانی، لبنان و اردن در بیانیه‌هایی توقف حملات اسرائیل به غزه را درخواست کردند.

سران مهم نظامی سیاسی جمهوری اسلامی ایران نیز شامگاه جمعه و ظهر شنبه در بیانیه‌هایی گفتند که فلسطینیان از خود در برابر «تجاوزگری» اسرائیل دفاع می‌کنند.

زیاد نخاله که از هفته گذشته در تهران به سر می‌برد، روز شنبه با حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، دیدار کرد.