اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق اعلام کرد، برخلاف ادعای دولت، صادرات ایران به عراق در پنج ماه نخست امسال کاهش یافته است: هشت درصد از نظر ارزش و ۲۸ درصد از نظر وزن.
جهانبخش سنجابی، دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، روز دوشنبه به ایلنا گفت: «کالاهای ایرانی بعد از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از قیمت پایه جهانی بالاتر رفت و اولین واکنش خریداران بعد از تحول قیمتی مقاومت و نخریدن بود.»
بهگفته آقای سنجابی، تصاعدی شدن حجم تجارت خارجی ناشی از افزایشها قیمتهاست در حالی که در پنج ماه اخیر «بیش از یک میلیون و ششصد هزار تُن افت در تناژ کالای صادراتی داشتهایم».
بیشتر در این باره: صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران از افق ۳۵ میلیارد دلار به «۵۰۰ میلیون دلار» رسیدافت صادرات ایران به عراق که دومین شریک تجاری بزرگ ایران محسوب میشود در حالی رخ داده است که بهمن پارسال نیز یک عضو اتاق بازرگانی ایران اذعان کرده بود ایران در حال از دست دادن بازار ۳۰ میلیارد دلاری عراق است.
حمیدرضا صالحی، عضو اتاق بازرگانی ایران، گفته بود: «در حالی که بازار عراق ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلاری است، ما در حال از دست دادن این بازار هستیم، تنها به دلیل اینکه مسئولین نگاهشان با بخش خصوصی فرق دارد.»
رئیس اتاق بازرگانی سنندج هم فروردین امسال اعلام کرد که بر اساس آمار و ارقام، صادرات ایران به اقلیم کردستان عراق در سال ۱۴۰۰ حدود ۴۰ درصد کاهش داشته است.
روز گذشته نیز دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی گفت جمهوری اسلامی «به اندازهای که در سوریه سرمایهگذاری مالی، مهندسی و جانی و نظامی داشت، در پروژههای این کشور حضور پیدا نکرد».
این در حالی است که در اغلب بازارهای خارجی ایران، ترکیه حضور فعالتری پیدا کرده و در حال حاضر سالانه ۳۵ میلیارد دلار صادرات دارد.