تداوم درگیری مسلحانه و مرگبار در مرز تاجیکستان و قرقیزستان

عکس از روز جمعه

درگیری‌های مسلحانه جدید میان تاجیکستان و قرقیزستان که هر دو کشور آن را «شدید» توصیف کردند و روز جمعه، ۲۵ شهریور، در مرزهای مشترک رخ داد، تاکنون ۲۴ کشته و ۸۷ زخمی برجای گذاشته است.

درگیری مرزی علیرغم توافق پیشین آتش‌بس، از اوایل هفته گذشته آغاز شد و روز جمعه به تقابل آتشباری سنگین کشیده شد که طرفین از تانک‌، توپخانه و راکت‌اندازهای خود استفاده کردند.

هنوز دلیل مشخصی برای بروز تشدید درگیری در مرزهای پرتنش میان این دو کشور همسایه در آسیای مرکزی اعلام نشده است.

گارد مرزی قرقیزستان در بیانیه‌ای گفته است که نیروهایش به «دفع حملات» صورت گرفته از سوی تاجیکستان اقدام کردند. این کشور افزوده که حملات تاجیکستان هزاران مرزنشین را نیز وادار به تخلیه محل زندگی خود کرد.

در مقابل، یک پورتال خبری دولت تاجیکستان به نقل از گارد مرزی این کشور، قرقیزستان را متهم کرد که نیروهای مرزی خود را به طرز تحریک‌آمیزی افزایش داده و آن‌ها به «سه روستا» در مرز آتشباری کرده‌اند.

به گزارش خبرنگاران شبکه الجزیره که در محل حضور دارند، نظامیان تاجیک به منطقه «باتکن» در قرقیزستان حمله راکتی کرده‌اند.

گزارش‌هایی از تلاش فوری برای خاتمه دادن به حملات متقابل مرزی در طول روز جمعه منتشر شد، اما تبادل آتش کماکان در ساعات شامگاهی ادامه یافت.

به گفته الجزیره، در پی دیدار فرماندهان گارد مرزی دو کشور در نیمه شب، توافق شد که یک گروه نظارتی مشترک تشکیل شود اما هنوز معلوم نیست که این توافق چه زمانی عملی خواهد شد.

آتشباری جدید در حالی رخ داد که صدر جباروف، رئیس جمهوری قرقیزستان، روز جمعه در جریان اجلاس دو روزه سران سازمان کشورهای عضو پیمان شانگهای در سمرقند در ازبکستان در کنار همتای تاجیکش، امام‌علی رحمان حضور داشت اما هیچ یک از آن‌دو اشاره‌ای به حملات مرزی نکردند.

هر دو کشور هم‌پیمان سنتی روسیه محسوب می‌شوند. مسکو که خود درگیر جنگی سنگین با اوکراین است، روز جمعه دو متحد خود را به رعایت آتش‌بس و بازگرداندن آرامش فراخواند.

معضلات مرزی منطقه آسیای مرکزی میراث به جای مانده از دوران شوروی است، که در آن زمان، مسکو مناطق را بین قومیت‌هایی تقسیم می‌کرد که سرزمین محل زندگی‌شان اقوام متعدد دیگر را در خود جای داده بود.