معصومه ابتکار، مشاور پیشین امور زنان ریاست جمهوری ایران اعلام کرد در دولت قبلی جمهوری اسلامی تلاش شده بود که گشت ارشاد حذف شود، اما گروههای فشار مانع حذف آن شدند.
خانم ابتکار روز یکشنبه ۲۷ شهریور به وبسایت رویداد گفت در دولت پیشین، هم در دولت و هم در شورای عالی انقلاب فرهنگی، دو موضوع گشت ارشاد و ورود زنان به ورزشگاهها مطرح میشد، اما در هر دو موضوع «دولت اختیار چندانی نداشت و دستورها از جای دیگری بود و گروههای فشار نقش داشتند.»
او تاکید کرد که گشت ارشاد «نه تنها فایدهای ندارد بلکه به جوانان احساس ترس و ناامنی میدهند و مهاجرت، دلسردی و مشکلات روانی ناشی از رفتارهای گشت ارشاد است.»
این مقام پیشین جمهوری اسلامی که خود در گروگانگیری سفارت آمریکا در تهران نقش داشته، اضافه کرد که زنان عضو شورای فرهنگی اجتماعی، زنان مخالفان گشت ارشاد را به گرفتن دستور کار از خارج از کشور متهم میکردند.
او صراحتا گفت: «مخالف حجاب اجباری هستم و حتی معتقدم در مدارس نباید نماز را هم اجباری میکردند.»
این اظهارات در حالی بیان میشود که مخالفت با حجاب اجباری حتی از سوی مقامهای پیشین جمهوری اسلامی یک تابو به شمار میرود.
روز یکشنبه در ادامه واکنشها به جان باختن مهسا امینی، جوان ۲۲ سالهای که در بازداشتگاه پلیس امنیت اخلاقی تهران جان خود را از دست داد، جلیل رحیمی جهانآبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز با اشاره به این که «مهسا امینی فقط یک نمونه از بازداشتیها بود که رسانهای شد»، از گشت ارشاد انتقاد کرد.
این نماینده مجلس تاکید کرد که «ناجا با زور و کتک و بدرفتاری بازداشت میکند» و «رفتاری که نیروی انتظامی تحت عنوان گشت ارشاد با مردم دارد تبعات امنیتی بالایی دارد».
او گفت: «چنانچه مجلس به موضوع گشت ارشاد ورود نکند، دست نیروی انتظامی را محدود نکند و بازداشت افراد را منوط به مجوز قضایی نکند همین داستانها تکرار خواهند شد.»
پیشتر احمد وحیدی، وزیر کشور ادعا کرده که نیروهای گشت ارشاد «اساساً وسیلهای برای ضرب و شتم ندارند».
رسانههای حکومتی نیز پس از جان باختن مهسا امینی به طور یکپارچه از وجود و عملکرد گشت ارشاد دفاع کردهاند.