توفان «اییِن» که «تاریخی» توصیف شده، روز پنجشنبه، هفتم مهر، در حالی کماکان فلوریدا را درهم میکوبد که سرعت وزش باد حدود صد کیلومتر در ساعت کم شده، اما عواقب سنگین و بهشدت مخرب بالا آمدن آب در ارتفاع سه تا پنج متری در طول ۴۰۰ کیلومتر از سواحل، نگرانی اصلی مردم و مسئولان این ایالت است.
به گزارش خبرگزاریها، در حالی که ۲.۵ میلیون تن از ساکنان فلوریدا دستور گرفته بودند خانه خود را تا پیش از رسیدن توفان به ساحل تخلیه کنند، بسیاری این امر را نادیده گرفتند.
مسئولان گفتهاند که سرپیچی مردم ممکن است «عواقب فاجعهبار» داشته باشد، عواقبی که تنها در پایان توفان ابعاد آن روشن خواهد شد.
توفان شامگاه روز سهشنبه تا بامداد روز چهارشنبه ابتدا کوبا را درهم کوفت، جریان سراسری برق آن کشور را قطع کرد و خساراتی سنگین از جمله به اماکن عمومی و مراکز خدماتی مانند بیمارستانها وارد کرد.
شدت توفان در کوبا رده سه از پنج بود اما سرعت آن به دلیل گرمای فراز خلیج مکزیک افزایش یافته و با رسیدن به ۲۴۰ کیلومتر در ساعت، به رده چهار افزایش یافت.
طبق اعلام مرکز ملی توفانها در آمریکا، گردباد اکنون با رسیدن به سواحل غربی فلوریدا، سرعتی حدود ۱۴۵ کیلومتر در ساعت دارد اما همچنان ارزیابی میشود که توان تخریبی آن سهمگین باشد.
توفان شامگاه چهارشنبه، ششم مهر، به فلوریدا در ایالات متحده نزدیک شد. «چشم توفان» در ساعت سه بعدازظهر روز چهارشنبه در جزیره کایو کوستا در ۱۴۵ کیلومتری جنوب شهر تامپا دیده شد و در ساعات بعدی به سوی شمال شرق در حرکت بود.
تا بامداد روز پنجشنبه برق دستکم دو میلیون تن قطع و خسارات سنگینی به زیرساختها وارد شده است. ارزیابی شده که بیشترین تخریبها در دو روز آینده متوجه بخش غربی ایالت فلوریدا، از بونیتابیچ تا انگلوود باشد.
حدود ۳۰ هزار نیروی امدادی و هفت هزار تن از سربازان گارد ملی برای کمک فرا خوانده شدهاند. فرودگاههای شماری از شهرهای مهم ایالت پروازهای خود را متوقف کرده و هواپیماها به آشیانههای امن منتقل شدهاند. رفتوآمد در بسیاری از شهرها نیز ممنوع اعلام شده است.
ران دسانتیس، فرماندار فلوریدا گفت که دو روز «بسیار زشت» در انتظار این ایالت است. وی هشدار داد که کسانی که دستور تخلیه خانه خود را نادیده گرفتهاند، نباید در انتظار یاریرسانی فوری نیروهای امدادی در صورت گرفتار شدن باشند.
آقای دسانتیس ابعاد ویرانیهای احتمالی را «تاریخی» ارزیابی کرد. کن گراهام، رئیس مرکز ملی هواشناسی آمریکا، نیز گفت سخن از «یک رویداد تاریخی است که مردم تا سالهای طولانی از آن حرف خواهند زد».
فرماندار فلوریدا از جو بایدن خواسته که وضعیت فاجعه اعلام کند تا این ایالت از کمکهای دولت فدرال برخوردار شود. در همین حال، ۲۶ ایالت دیگر آمریکا، از جمله آلاباما، تنسی و لوئیزیانا پیشاپیش کمکهای زیادی راهی فلوریدا کردهاند.
رسانههای محلی از ناپدید شدن دستکم ۱۶ مهاجر کوبایی که در راه رسیدن به فلوریدا بودند، خبر دادهاند.
«ایین» نخستین توفان در این فصل سال است که به سواحل ایالات متحده رسیده اما نخستین توفان بعد از ۱۰۱ سال است که این بخش از آمریکا را که سواحل زیبای آن مورد علاقه زیاد گردشگران آمریکایی و خارجی است، درهم میکوبد.