مشاور امنیت ملی کاخ سفید با «ناعادلانه و وحشیانه» خواندن اعدام محسن شکاری گفت که ایالات متحده «حکومت ایران را برای خشونت وحشیانه علیه مردم خودش» پاسخگو خواهد کرد، همزمان کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل در بیانیهای ضمن محکوم کردن اعدام این معترض ۲۳ ساله، نسبت به اعدام دیگر معترضان بازداشتی هشدار داده و تاکید کردند که جمهوری اسلامی باید صدور و اجرای احکام اعدام را متوقف کند.
بیشتر در این باره: «خشم» جهانی از نخستین اعدام در اعتراضات جاری ایران؛ هشدار در مورد اعدامهای بیشترجیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز پنجشنبه اعدام محسن شکاری را «ناعادلانه و وحشیانه» خواند و گفت که این یک تلاش منفی برای ارعاب مردم شجاع ایران است.
جیک سالیوان در توئیتی ضمن ابراز همدردی با خانواده محسن شکاری، معترض اعدام شده، گفت: «ما رژیم ایران را برای خشونت وحشیانهای که علیه مردم خود روا میدارد، پاسخگو میکنیم.»
محسن شکاری به اتهام «بستن خیابان ستارخان و مجروح کردن یک مامور نیروی انتظامی» در روزهای نخست اعتراضات جاری، از سوی دادگاه انقلاب به اعدام با طناب دار محکوم شد. حکم اعدام این معترض جوان بامداد پنجشنبه اجرا شد.
وزارت خارجه آمریکا نیز روز پنجشنبه به اعدام محسن شکاری توسط قوه قضاییه جمهوری اسلامی واکنش نشان داد و آن را نشانه «تشدید سبعانه» تلاش حکومت ایران برای سرکوب مخالفتها و اعتراضات دانست.
این بیانیه با ابراز تسلیت به خانواده محسن شکاری، افزود: حکومت جمهوری اسلامی «هزاران نفر از مردم را بهدلیل شرکت در اعتراضات بازداشت کرده است. برای بسیاری از آنها احکام سنگینی از جمله مجازات اعدام، در محاکمههای ساختگی که فاقد روند دادرسی بوده، صادر شده است.»
هشدار حقوق بشر سازمان ملل
در همین حال کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل اعدام محسن شکاری را محکوم کردند و نسبت به در خطر بودن جان معترضانی که اتهامهای وارد شده به آنها از سوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی مجازات اعدام در پی دارد، هشدار دادند.
در بیانیه کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل که عصر پنجشنبه منتشر شده، تاکید شده است که اعدام معترضان با انجام «محاکمههای ناعادلانه٬ سلب خودسرانه حیات است».
آنها تاکید کردند که جمهوری اسلامی باید همه احکام اعدام را «با هدف لغو مجازات اعدام» تعلیق کند.
کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل در بیانیه خود نسبت به خطر جانی که معترضان و همچنین هنرمندان ایرانی بازداشت شده را تهدید میکند ابراز نگرانی کردند و از جمله به سامان یاسین، خواننده رپ، اشاره کردند که پس از متهم شدن به «محاربه» از سوی دادگاه انقلاب به اعدام محکوم شده است.
در بیانیه کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل همچنین آمده است که محاکمه توماج صالحی، خواننده رپ، در پشت درهای بسته و بدون وکیل انتخابی، در حالی برگزار شده که اتهام وارد شده از سوی قوه قضائیه به این خواننده رپ «افساد فی الارض» است که میتواند حکم اعدام در پی داشته باشد.
در بیانیه کارشناسان سازمان ملل تاکید شده است که از زمان بازداشت تاکنون «توماج صالحی دچار شکستگی بینی شده، چندین انگشت او شکسته و پایش به شدت آسیب دیده است.»
اعتراضات در ایران در نشست اتحادیه اروپا
در همین حال جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز با انتشار توئیتی نوشت که از اعدام محسن شکاری، اولین مورد اعدام در رابطه با اعتراضات سراسری در ایران، «وحشتزده» شده است.
او با اشاره به اینکه روز پنجشنبه موضوع ایران در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا به بحث گذاشته خواهد شد، افزود که این اتحادیه بر رسیدگی به اعتراضات از سوی مقامات جمهوری اسلامی و لزوم رعایت حقوق اساسی مردم تاکید دارد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «اتحادیه اروپا مخالف مجازات اعدام در هر شرایطی است.»
ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا، هم با اعتراض به اعدام محسن شکاری، تاکید کرد که حکومت جمهوری اسلامی برای «ارعاب مردمی که برای حقوق خود مبارزه میکنند»، اقدام به اعدام محسن شکاری کرده است.
وزیر خارجه کانادا همچنین گفت که جمهوری اسلامی نمیتواند اراده آزاد مردم ایران را خفه کند.
نانایا ماهوتا، وزير خارجه نيوزيلند، نیز با محکوم کردن اعدام محسن شكارى، گفت: «ما از اقدام جمهوری اسلامی در اعدام یک معترض وحشتزده شدهایم.»
وزير خارجه نيوزيلند افزود: «ما به شدت با مجازات اعدام در هر شرایطی مخالفیم و همچنین خواستار احترام به حقوق بشر همه مردم ایران هستیم.»