در حالی که قیمت خودرو در ایران به دلیل افزایش قیمت دلار بهشدت افزایش یافته، آمارهای تازه نشان میدهد که میلیونها خودروی موجود در کشور تنها در مالکیت ۱۳ میلیون خانوار است و نیمی از خانوارهای ایرانی بدون خودرو هستند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش روز ۲۴ آذرماه خود آورده است: «آمار مالکیت خودرو برای اولین بار از سوی پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان اعلام شد و طبق آن، ۵۰ درصد از خانوارهای ایرانی فاقد خودروی شخصی هستند.»
بنابراین «۲۴ میلیون خودروی موجود عملا در مالکیت ۱۳ میلیون خانوار (از مجموع ۲۷ میلیون خانوار موجود) است».
در حالی که این آمار نشان میدهد همچنان ظرفیت بالایی در بازار خودروی ایران وجود دارد، افزایش شدید قیمت خودرو سبب شده است بسیاری از خانوادههای ایرانی اصلا توان خرید خودروی مناسب را نداشته باشند.
بنا بر گزارش رسانهها در ایران، تنها در ده روز اخیر بیشتر خودروها بین ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان افزایش قیمت داشتهاند. به نظر میرسد که دلیل اصلی این موضوع رشد نرخ دلار باشد که در دو روز گذشته از ۳۸ هزار تومان نیز فراتر رفته است.
کف قیمت خودروهای صفر مربوط به پراید ۱۳۱ تولید سال ۹۹ است که روز گذشته در بازار خودرو ۲۰۸ میلیون تومان قیمتگذاری شد، بنابراین با قیمت کمتر از ۲۰۸ میلیون تومان هیچ خودروی صفری نمیتوان از بازار خریداری کرد.
بر اساس گزارش رسانههای خودرویی ایران، «دنا پلاس اتومات که تا سه روز پیش حدود ۶۴۰ میلیون تومان قیمت داشت، در یک شب ۸۰ میلیون تومان گران شد و به ۷۲۰ میلیون تومان رسید.»
برخی کارشناسان دلالبازی را هم از دلایل افزایش قیمتهای اخیر میدانند؛ این در حالی است که عدهای کارشناسان مخالف این موضوع هستند.
داوود نادی کارشناس و فعال بازار خودرو گفته است: «همیشه تقصیر را به گردن دلالها میاندازند. اما یک دلال نمیتواند با داشتن یک یا چند خودرو قیمت را تعیین کند. در واقع یک دلال از افزایش خودرو نفع میبرد، اما عوامل این افزایش چیز دیگری است، افزایش نرخ ارز، تورم، بازارسازی، معاملات صوری و… از جمله این عوامل هستند نه دلالی که یک یا چند خودرو در پارکینگ خود دارد.»
افزایش قیمت خودرو شکاف طبقاتی را در ایران افزایش خواهد داد. آمارهای منتشر شده نشان میدهد بازار خودرو دومین بازار گران کالای مصرفی (پس از مسکن) است و با نابرابری مالکیت خودروهای موجود بین خانوارهای ایرانی وجود دارد.
روزنامه دنیای اقتصاد در این زمینه نوشت: «با در نظر گرفتن ارقام خودروهای موجود و تعداد خانوار، در وهله اول گمان میرود حدود ۹۰ درصد از خانوارهای ایرانی دارای خودرو هستند؛ اما این گونه نیست. این موضوع نشاندهنده پدیده چند خودرویی در جامعه ایران است، حال آن که در آن سو نیمی از خانوارها از خودروی شخصی بیبهرهاند. به نظر میرسد دلیل اصلی بیخودرویی عمده خانوارها به عدم قدرت خرید آنها برمیگردد.»