ابراز نگرانی دوباره از وضع منابع آبی: بعضی سدها «کمتر از ۳۷ درصد» ذخیره دارند

یک عضو کمیسیون انرژی مجلس ضمن ابراز نگرانی از وضعیت بحرانی آب در ایران خبر داد که ذخیره «بعضی از سدها به کمتر از ۳۷ درصد رسیده» است.

هادی بیگی‌نژاد روز اول دی‌ماه به خبرگزاری ایسنا گفت: «در حوزه منابع آبی کشور شرایط خوبی را ندارد. حتی اینکه امروز به صورت سرجمع گزارش می‌شود که حدود ۳۷ درصد سدهای کشور پر است چندان به واقعیت نزدیک نیست.»

او در ادامه خبر داد که «بر اساس بررسی‌هایی که بنده انجام دادم بعضی از سدها خیلی کمتر از ۳۷ درصد پر است».

در همین زمینه روزنامه اطلاعات درباره بحران کم‌آبی در آذر امسال در گزارشی نوشت: «خشکسالی جدیدی که از حدود چهار سال قبل همزمان با بروز تغییرات اقلیمی و کاهش تدریجی بارش‌های جوی در پهنه ایران آغاز شده، اینک به مرحله بحرانی رسیده و مسئله کمبود آب به مهم‌ترین چالش اقتصادی، اجتماعی و امنیتی کشور مبدل شده است.»

اما گذشته از خشکسالی سال‌هاست که کارشناسان یکی از دلایل بحران آب در ایران را «مدیریت غلط» هم اعلام می‌کنند.

محمدتقی نقدعلی، نماینده مجلس، در این باره گفت: « ابتدا باید در حوزه مدیریت منابع آبی تجدید نظری صورت بگیرد. به طور مثال در حوضه آبی زاینده‌رود بالادست کمال استفاده را از منابع آب می‌برد، اما پایین‌دست در قحطی آب کشاورزی و شرب به سر می‌برد، در حالی که وقتی کمبود آب وجود دارد، این کمبود باید میان همه حوضه‌های آبریز توزیع شود.»

برداشت بی‌رویه از چاه‌های زیرزمینی در سراسر کشور باعث شده که دو سوم دشت‌های ایران با فرونشست روبه‌رو شوند.

کسری منابع آب‌های زیرزمینی ایران که در سال ۱۳۷۸ حدود دو میلیارد متر مکعب بود، اکنون ۷۰ برابر شده و به بیش از ۱۴۰ میلیارد متر مکعب رسیده است. یعنی «سه برابر حجم» تمامی سدهای ایران بارندگی لازم است تا سفره‌های خالی‌شده زیرزمینی «به شرایط نه چندان مطلوب ۲۳ سال قبل بازگردد».

بر اساس آخرین آمار سالانه بیش از صد میلیارد متر مکعب آب در ایران مصرف می‌شود که از این میزان ۹۰ درصد مربوط به بخش کشاورزی، ۸ درصد مربوط به بخش خانگی و دو درصد مربوط به بخش صنعتی و خدماتی است.